Независне новине: Жене у Европској унији зарађују у просјеку 17,4 одсто мање од мушкараца, а највећа неједнакост у том погледу забиљежена је у Естонији, показују европске статистике објављене уочи 8. марта – Дана жена.

Жене лијек за рецесију

Европска комисија је упозорила да ће глобална економска криза вјероватно теже погодити жене од мушкараца, јер жене чешће имају несигурна радна мјеста. Комисија наводи да би запошљавањем више жена ЕУ могла прије изаћи из рецесије. Истраживање спроведено у 15.000 малих и средњих предузећа у Финској показало је да су фирме које воде жене до десет одсто учинковитије од оних које воде мушкарци. Недавно истраживање у Француској показало је, такође, да фирме које у управним одборима имају више жена боље котирају на берзи.

У склопу кампање јачања свијести о том проблему, европска истраживања показују да је та неједнакост великим дијелом посљедица потцјењивања рада жена, стереотипа и проблема у усклађивању каријере с приватним животом, упркос томе што жене чине 60 одсто универзитетски образованих у ЕУ.

Проблем је најизраженији у Естонији, гдје мушкарци зарађују 30,3 одсто више од жена, а слиједе Аустрија, Словачка, Холандија, Чешка, Кипар и Њемачка. Жене у Ирској током радног вијека зараде чак 160.000 евра мање од мушкараца што чини испотпросјечну разлику од 17,1 одсто. Најмање разлике у платама између жена и мушкараца забиљежене су, међутим, у Италији (4,4 одсто), Малти (5,2 одсто) и Пољској (7,5 одсто), али је проценат запослених жена у тим је земљама релативно мален.

"Рјешавање тог проблема захтијева акцију на свим нивоима и преданост свих заинтересованих страна, од послодаваца и синдиката до националних власти и сваког грађанина", рекао је европски комесар за социјална питања Владимир Шпидла.

Мање плате значе да су жене у старости изложене већем ризику од сиромаштва због мањих пензија. Сиромаштву је тако изложено 21 одсто жена старијих од 65 година напрема 16 одсто мушкараца.

"Дискриминација ствара неучинковитост. С кризом се можемо суочити само ако искористимо потенцијале свих наших талената", рекао је Шпидла.