Grad Beč je odlučio da napravi veliki iskorak u organizaciji gradskog sistema obdaništa i jaslica i uveo besplatni boravak za djecu u ovim institucijama.

Na pres-konferenciji održanoj ovim povodom, gradonačelnik Beča, Michael Häupl (Mihael Hojpl), je objavio da besplatan boravak za svu djecu od 0 do 6 godina faktički znači pomoćza srednju klasu. Naime, djeca iz socijalno ugroženih porodica već su oslobođena plaćanja boravka unutar bečkog sistema obdaništa. Roditelji koji bolje zarađuju plaćali su do sada različite iznose – tako je trećina plaćala pola iznosa, trećina ukupan iznos, dok siromašnije porodice nisu plaćale ništa. Od jeseni ćeovaj sistem biti prošlost.

Na pitanja novinara, kako Grad Beč želi finansirati ovaj veliki poduhvat, gradonačelnik je odgovorio da nema razloga za brigu i da Beč sebi može priuštiti ove olakšice za porodice. U planu je uvođenje istih olakšica i za privatna obdaništa.

Oslobađanje roditelja od plaćanja boravka djece u obdaništima koštaće Grad Beč 340 miliona eura godišnje. Dogradonačelnica i vijećnica za finansije, Renate Brauner, opravdala je ovaj iznos činjenicom, da ova novina znači veliku pomoć za porodice i da cjelokupan projekat predstavlja veliki politički i privredni korak za Beč, prenosi portal svijesti.ba.