Град Беч је одлучио да направи велики искорак у организацији градског система обданишта и јаслица и увео бесплатни боравак за дјецу у овим институцијама. На прес-конференцији одржаној овим поводом, градоначелник Беча, Michael Häupl (Михаел Хојпл), је објавио да бесплатан боравак за сву дјецу од 0 до 6 година фактички значи помоћза средњу класу.

Наиме, дјеца из социјално угрожених породица већ су ослобођена плаћања боравка унутар бечког система обданишта. Родитељи који боље зарађују плаћали су до сада различите износе – тако је трећина плаћала пола износа, трећина укупан износ, док сиромашније породице нису плаћале ништа. Од јесени ће овај систем бити прошлост.

На питања новинара, како Град Беч жели финансирати овај велики подухват, градоначелник је одговорио да нема разлога за бригу и да Беч себи може приуштити ове олакшице за породице. У плану је увођење истих олакшица и за приватна обданишта.

Ослобађање родитеља од плаћања боравка дјеце у обдаништима коштаће Град Беч 340 милиона еура годишње.

Доградоначелница и вијећница за финансије, Ренате Браунер, оправдала је овај износ чињеницом, да ова новина значи велику помоћ за породице и да цјелокупан пројекат представља велики политички и привредни корак за Беч, преноси портал svevijesti.ba.