Oslobođenje: Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sa saradnicima sastao se jučer sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem.

Na sastanku je razgovarano o provedbi regulatorne  reforme "Giljotina propisa" u FBiH. Premijer je goste upoznao sa posljednjim aktivnostima Vlade FBiH kada je u pitanju tzv. mala giljotina, koja se odnosi na reformu zakona iz inspekcijskih poslova u FBiH radi povećanja finansijske discipline i pojednostavljenja procesa registracije biznisa.

Kada je riječ o nastavku ovog procesa, Branković je posebno ukazao na značaj podrške provođenju ovih reformskih zahvata u Parlamentu FBiH. Stoga je predložio održavanje posebne tematske sjednice Parlamenta FBiH, posvećene regulatornim reformama i obavezama koje u tom smislu stoje pred poslanicima.

Govoreći o reformi državne administracije, premijer Branković je istakao pripremu zakona o državnim službenicima i namještenicima te plaćama u javnoj upravi. Šef Ureda Svjetske banke Marco Mantovanelli, ocjenjujući da je "Giljotina propisa" veoma važan projekt, kazao je da je Federacija BiH ostvarila određeni napredak u tom smislu, ali i da predstoji mnogo aktivnosti i izazova.

Od uspješnog završetka male giljotine zavisi cijeli reformski proces, istakao je Mantovanelli. Inače, "Giljotina propisa" je instrument za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i izmjenu postojećih radi stvaranja boljeg poslovnog okruženja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.