Dnevni avaz: Bosne i Hercegovine uopće nema među ključnim izazovima Evropske unije u ovoj godini, prema procjenama uglednog CLAN Instituta iz Brisela.  

Analitičari ovog instituta izradili su opsežan i studiozan dokument o prioritetima koji čekaju Uniju u 2009. godini, među kojima su Lisabonski ugovor, finansijska kriza, izbori za Parlament EU i, naravno, nastavak proširenja Unije. No, znakovito je to što se u dijelu koji govori o proširenju Evropske unije BiH uopće ne spominje.  

Institut ocjenjuje da će Uniju ove godine dočekati nastavak pregovora sa Hrvatskom i Turskom, otvaranje pregovora sa Makedonijom te zahtjevi za priključenje Albanije, Srbije i Crne Gore, koja je već podnijela aplikaciju.  

Iako predstavnici Vijeća ministara BiH već javno najavljuju podnošenje zahtjeva za članstvo u EU u prvoj polovini ove godine, ovaj institut to, očito, ne smatra ozbiljnim izazovom za Brisel. Mnogo više pažnje, kako oni očekuju, Unija će morati posvetiti Srbiji i Albaniji, koje će, kako se navodi, vjerovatno uskoro podnijeti zahtjev.