Дневни аваз: Босне и Херцеговине уопће нема међу кључним изазовима Европске уније у овој години, према процјенама угледног ЦЛАН Института из Брисела.

Аналитичари овог института израдили су опсежан и студиозан документ о приоритетима који чекају Унију у 2009. години, међу којима су Лисабонски уговор, финансијска криза, избори за Парламент ЕУ и, наравно, наставак проширења Уније.

Но, знаковито је то што се у дијелу који говори о проширењу Европске уније БиХ уопће не спомиње.  Институт оцјењује да ће Унију ове године дочекати наставак преговора са Хрватском и Турском, отварање преговора са Македонијом те захтјеви за прикључење Албаније, Србије и Црне Горе, која је већ поднијела апликацију.  Иако представници Вијећа министара БиХ већ јавно најављују подношење захтјева за чланство у ЕУ у првој половини ове године, овај институт то, очито, не сматра озбиљним изазовом за Брисел.

Много више пажње, како они очекују, Унија ће морати посветити Србији и Албанији, које ће, како се наводи, вјероватно ускоро поднијети захтјев.