Nezavisne novine: Rok za prijavu kandidata za direktora Direkcije za evropske integracije BiH ističe danas, a stranke parlamentarne većine još nisu postigle dogovor kojem narodu će pripasti ova funkcija.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da nije bilo međustranačkih  razgovora o prvom čovjeku Direkcije.

"Postoji ogroman debalans na štetu Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u svim državnim institucijama. Stoga bi bilo logično da ova funkcija pripadne Bošnjacima. Dogovora o tome još nema jer se, pretpostavljam, čeka da Agencija za državnu službu BiH napravi listu najboljih kandidata", kazao je Izetbegović.

Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ-a BiH, također navodi da nema međustranačkog dogovora o ovom imenovanju."Realno bi bilo da Hrvat bude imenovan direktorom Direkcije za evropske integracije BiH, jer su u Direkciji hrvatski kadrovi deficitarni", rekao je Krešić.

Komentar predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića niti njegovog ureda jučer nismo uspjeli dobiti.

Zlatko Akšamija, pomoćnik direktora Agencije za državnu službu BiH, jučer nije mogao precizirati koliko je prijava stiglo.

"Konkurs se zatvara 24. februara, ali moramo sačekati nekoliko dana. U obzir će također biti uzete prijave koje preporučenom poštom budu poslate u utorak. Krajem ove ili početkom naredne sedmice znaćemo tačan njihov broj", rekao je Akšamija.

Direkcijom za evropske integracije od početka godine upravlja Nikola Špirić, nakon odlaska Osmana Topčagića.