Dnevni list: Posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno od početka svjetske ekonomske krize, u Federaciji je bez posla ostalo oko 9000 radnika, potvrdili su nam iz županijskih službi za zapošljavanje.

U Tuzli izvanredna situacija

O teškom stanju u Tuzlanskoj županiji jučer je govorio i tuzlanski Općinski odbor SDP-a BiH, iz kojeg kažu da je šokantna to da je iz 28 tvrtki otpušteno 1273 radnika. “Ako se tomu doda teško stanje u Aidi, gdje radi 900 radnika, u Livnici čelika, TTU-u, Koksari i drugim tvrtkama, onda bi se Vlada dodatno trebala zabrinuti, pogotovu zbog toga što nema nikakvih programa ni mjera da aktualnu situaciju makar ublaži”, kažu iz SDP-a Tuzla, pozivajući Vladu da uvede izvanredne mjere za ublažavanje nastalog stanja. Ovim podacima dodajmo i one koji smo dobili iz Službe za zapošljavanje TŽ-a, a koji kažu da je iz Giproma otpušteno 99, iz Ciporeksta 139, Rudara 90, Konjuha 73 i Širbegovića 67 radnika.

Porazna je činjenica, složili su se u svih deset županijskih službi, da se tendencija rasta nezaposlenih povećava, te da je samo u siječnju ove godine bez posla u Federaciji, prema njihovim podacima, ostao 4471 radnik. U posljednja tri mjeseca 2008. u Federaciji je, prema podacima županijskih službi, ostalo više od 4500 osoba. Najviše su pogođene Zeničko-dobojska, Tuzlanska i Unsko-sanska županija. Prema riječima glasnogovornice Službe za zapošljavanje TŽ-a, u toj županiji je u siječnju bez posla ostalo 1000 osoba, dok je u prosincu prošle godine bez posla ostalo 430 osoba. Direktor Službe za zapošljavanje ZDŽ-a Nihad Pašalić rekao nam je da je u toj županiji u siječnju bez posla ostalo 1200 osoba, te da se uglavnom radilo osobama koje su radile kod malih poslodavaca.

“Od listopada do prosinca 2008. u našoj županiji bez posla je ostalo oko 2500 osoba. U listopadu je bez posla ostalo 510 osoba, u studenom 861, a u prosincu 984 osoba. Svi oni su dobili otkaze po osnovi raskida ugovora, stečaja ili kao tehnološki ili ekonomki viškovi”, kaže Pašalić.

U USŽ-u zaposlenost pala na 17 posto

Zamjenik direktora Službe za zapošljavanje USŽ-a Ramo Sulić rekao nam je da je u toj županiji u siječnju bez posla ostalo 757 osoba, od čega 531 u siječnju i 226 u prvoj polovici veljače.

“Situacija nije nimalo dobra. Postotak zaposlenosti u našoj županiji je 17,39 posto, a nezaposlenosti 51,55 posto. U kakvoj situaciji se nalazimo, govori i činjenica da je u listopadu, studenom i prosincu prošle godine u našoj županiji bez posla ostalo 1360 osoba”, rekao nam je Sulić, dodajući da se uglavnom radi o ljudima iz proizvodne struke koji posjeduju srednju stručnu spremu ili koji su kvalificirani ili niže kvalificirani radnici.

Činjenica da bez posla ostaju uglavnom ovi radnici utječe i na nerealnu sliku prosječnih plaća u Federaciji, jer otkaze dobivaju manje plaćeni radnici, a plaće se obračunavaju prema plaćama ljudi s višom stručnom spremom, koji su zasad sigurni na poslovima.

Stiglo 1000 radnika iz inozemstva

Najave da će se veliki broj naših radnika iz inozemstva u prvim mjesecima ove godine početi vraćati u BiH, potvrdili su nam u Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji. Samo u Tuzlu u prosincu 2008. i siječnju 2009. se s rada iz inozemstva vratilo 1000 ljudi. Iz Austrije se vratilo njih 125, iz Slovenije 258, iz Hrvatske 451, Srbije 81, Crne Gore 10 i tako redom. U USŽ-u su nam također rekli da ima ovakvih slučajeva, ali da ih u iduća dva mjeseca očekuje najgore, odnosno veći povratak radnika iz inozemstva.

Hercegovina manje pogođena otkazima

U Srednjobosanskoj županiji je u siječnju, prema riječima Stipe Miškovića iz tamošnje Službe za zapošljavanje, zabilježeno 1025 novih radnika. Mišković također kaže da je u njihovoj županiji od listopada zabilježen rast broja nezaposlenih, te da se uglavnom radi o tehnološkim viškovima.

Prema podacima iz Bosansko-podrinjske županije, situacija u tom dijelu Federacije je nešto stabilnija. U BPŽ-u su u siječnju otpuštena 54 radnika. U Hercegbosanskoj županiji su u siječnju bez posla ostale tek 23 osobe, dok je u Sarajevskoj županiji s obzirom na broj poduzeća, zaposlenih i stanovnika također zabilježen manji broj otkaza. Tako je u Sarajevskoj županiji bez posla u siječnju ostalo 264 osoba, a u prosincu 424, rekla nam je Marijana Ibišević zadužena za odnose s javnošću Službe za zapošljavanje SŽ-a. U Hercegovini je situacija također nešto bolja nego u Bosni, pa je tako u HNŽ-u u siječnju bez posla ostalo tek oko 120 osoba, a u ZHŽ-u manje od 10 osoba.