Nezavisne novine: Vlada RS i Svjetska banaka žele projekat "Giljotina propisa", koji je uspješno sproveden na nivou RS, nastavit i na lokalnom nivou.

Ovo su juče potvrdili Jasna Brkić, ministar za ekonomske odnose i koordinaciju RS, i Margo Tomas, menadžer za unapređenje poslovnog okruženja za jugoistočnu Evropu u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji Svjetske banke, nakon sastanka u Banjaluci.

Brkićeva je istakla da Vlada i Svjetska banaka nakon realizacije "Giljotine propisa" obavljaju procjenu utjecaja novih propisa na poslovni ambijent u RS.

"Ono što smo tokom prezentacije mjera za ublažavanje finansijske krize dobili kao povratnu informaciju jeste upravo poboljšanje poslovnog ambijenta, koji će privući strane investitore i ohrabriti domaće da više investiraju", istakla je Brkićeva.

Ona je podsjetila da krajem maja ističe Memorandum o saradnji sa Svjetskom bankom, te izrazila uvjerenje da će doći do potpisivanja novog. Brkićeva je pojasnila da će "Giljotina propisa" biti sprovedena i na lokalnom nivou.

"Lokalne zajednice su iskazale naglašen interes da i one porade na unapređenju svojih formalnosti koje otežavaju poslovni ambijent", rekla je Brkićeva.

Tomasova je istakla da je BiH napravila veliki napredak, ali da još postoji prostora za poboljšanje poslovnog ambijenta.

"Jasno je da je Vlada opredjeljenja da nastavi saradnju s nama i da popravi konkurentnost. Od preduzeća čujemo gdje su troškovi i prepreke relativno visoke. To su stvari kojima će se i Vlada dodatno baviti", istakla je ona.

Ona je dodala da je tema razgovora bila kako izgraditi kapacitete za još bolji rad za osiguranje propisa koji bi pomogli boljoj konkurentnosti RS.

"Mi smo sve u svemu vidjeli dobre rezultate i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju s ministrom Jasnom Brkić i njenim timom", istakla je Tomasova.

Brkićeva je pojasnila da je Vlada RS u novi poslovnik o radu ugradila obavezu da svi novi zakonski propisi dobiju saglasnost i mišljenje njenog ministarstva ukoliko ima formalnosti koje će otežati, usporiti i poskupjeti poslovanje.

"Tamo gdje se to utvrdi, taj zakonski projekat će se zaustaviti, odnosno ta formalnost se neće uvesti", navela je ona.