Независне новине: Влада РС и Свјетска банака желе пројекат "Гиљотина прописа", који је успјешно спроведен на нивоу РС, наставит и на локалном нивоу. Ово су јуче потврдили Јасна Бркић, министар за економске односе и координацију РС, и Марго Томас, менаџер за унапређење пословног окружења за југоисточну Европу у Међународној финансијској корпорацији Свјетске банке, након састанка у Бањалуци.

Бркићева је истакла да Влада и Свјетска банака након реализације "Гиљотине прописа" обављају процјену утјецаја нових прописа на пословни амбијент у РС.

"Оно што смо током презентације мјера за ублажавање финансијске кризе добили као повратну информацију јесте управо побољшање пословног амбијента, који ће привући стране инвеститоре и охрабрити домаће да више инвестирају", истакла је Бркићева. Она је подсјетила да крајем маја истиче Меморандум о сарадњи са Свјетском банком, те изразила увјерење да ће доћи до потписивања новог. Бркићева је појаснила да ће "Гиљотина прописа" бити спроведена и на локалном нивоу.

"Локалне заједнице су исказале наглашен интерес да и оне пораде на унапређењу својих формалности које отежавају пословни амбијент", рекла је Бркићева. Томасова је истакла да је БиХ направила велики напредак, али да још постоји простора за побољшање пословног амбијента.

"Јасно је да је Влада опредјељења да настави сарадњу с нама и да поправи конкурентност. Од предузећа чујемо гдје су трошкови и препреке релативно високе. То су ствари којима ће се и Влада додатно бавити", истакла је она. Она је додала да је тема разговора била како изградити капацитете за још бољи рад за осигурање прописа који би помогли бољој конкурентности РС.

"Ми смо све у свему видјели добре резултате и надамо се да ћемо наставити сарадњу с министром Јасном Бркић и њеним тимом", истакла је Томасова. Бркићева је појаснила да је Влада РС у нови пословник о раду уградила обавезу да сви нови законски прописи добију сагласност и мишљење њеног министарства уколико има формалности које ће отежати, успорити и поскупјети пословање.

"Тамо гдје се то утврди, тај законски пројекат ће се зауставити, односно та формалност се неће увести", навела је она.