Dnevni avaz: Prijedlog zakona o državnoj imovini je gotovo završen, s tim što trebam obaviti još neke konsultacije sa kolegama u Komisiji za državnu imovinu, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" Zvonimir Kutleša, predsjedavajući ove komisije.  

Najavio je da ovaj prijedlog planira prezentirati članovima Komisije na sjednici koju će zakazati naredne sedmice.  

Otkrio nam je da se razmišlja o novom modelu prve uknjižbe državne imovine s obzirom na to da je i dalje potpuno suprotstavljen stav članova Komisije, ali i političkih lidera o ovom pitanju  

– Ne želim govoriti o tom modelu, jer bi to bilo besmisleno prije nego što obavim konsultacija sa ostalim članovima Komisije – rekao je Kutleša.  

Sporni Titovi objekti

Niko se ne usuđuje precizirati koliko će vremena trebati za popis državne imovine.

– Imam naznake da se u Geodetskom zavodu BiH nalaze precizni podaci o državnoj imovini kao i u Ministarstvu odbrane… Ali, nesređena stanja u zemljišnim knjigama, katastrima mogu nam izmamiti vrijeme kao i pitanje rezidencijalnih objekata predsjednika bivše nam države Josipa Broza Tita od kojih mnogi nikada nisu uknjiženi – rekao je Kutleša.

Za sve ostalo, dodaje Kutleša, tu je dogovor u Prudu lidera SDA, SNSD-a i HDZBiH – Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

– Najbitnije je to da su se lideri dogovorili o temeljnim načelima – da postoji suglasje o tome da se imovina treba raspodijeliti na nivoe vlasti i da će se to obaviti, nakon što se popiše državna imovina, sporazumom između tih nivoa vlasti, odnosno državne te vlada entiteta i Distrikta Brčko – kazao je Kutleša dodajući da od narednog sastanka lidera ne očekuje nikakva dodatna pojašnjenja, "jer su i sami kazali kako su to pitanje apsolvirali".

Kada je u pitanju popis, na narednoj sjednici Komisije bit će razmotrena uputstva za popis kao i obrasci za prikupljanje podataka o državnoj imovini. Sve i da prijedlog zakona bude usaglašen na narednoj sjednici, neće se upućivati u daljnju proceduru ni izrađivati sporazum između državne i vlada entiteta i Distrikta dok se ne okonča popis državne imovine.