Дневни аваз: Приједлог закона о државној имовини је готово завршен, с тим што требам обавити још неке консултације са колегама у Комисији за државну имовину, потврдио је јучер за "Дневни аваз" Звонимир Кутлеша, предсједавајући ове комисије.  Најавио је да овај приједлог планира презентирати члановима Комисије на сједници коју ће заказати наредне седмице.  

Открио нам је да се размишља о новом моделу прве укњижбе државне имовине с обзиром на то да је и даље потпуно супротстављен став чланова Комисије, али и политичких лидера о овом питању.

– Не желим говорити о том моделу, јер би то било бесмислено прије него што обавим консултација са осталим члановима Комисије – рекао је Кутлеша.  

Спорни Титови објекти

Нико се не усуђује прецизирати колико ће времена требати за попис државне имовине.

– Имам назнаке да се у Геодетском заводу БиХ налазе прецизни подаци о државној имовини као и у Министарству одбране… Али, несређена стања у земљишним књигама, катастрима могу нам измамити вријеме као и питање резиденцијалних објеката предсједника бивше нам државе Јосипа Броза Тита од којих многи никада нису укњижени – рекао је Кутлеша.

За све остало, додаје Кутлеша, ту је договор у Пруду лидера СДА, СНСД-а и ХДЗБиХ – Сулејмана Тихића, Милорада Додика и Драгана Човића.

– Најбитније је то да су се лидери договорили о темељним начелима – да постоји сугласје о томе да се имовина треба расподијелити на нивое власти и да ће се то обавити, након што се попише државна имовина, споразумом између тих нивоа власти, односно државне те влада ентитета и Дистрикта Брчко – казао је Кутлеша додајући да од наредног састанка лидера не очекује никаква додатна појашњења, "јер су и сами казали како су то питање апсолвирали". Када је у питању попис, на наредној сједници Комисије бит ће размотрена упутства за попис као и обрасци за прикупљање података о државној имовини. Све и да приједлог закона буде усаглашен на наредној сједници, неће се упућивати у даљњу процедуру ни израђивати споразум између државне и влада ентитета и Дистрикта док се не оконча попис државне имовине.