Nezavisne novine: Narodna skupština RS prihvatila je juče Informaciju o praćenju stanja u oblasti zakonodavstva, u kojoj se navodi da se institucija vitalnog nacionalnog interesa često zloupotrebljava na skupštinske akte. U informaciji Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo se navodi da je to do sad pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda za više od 23 zakona.

Ocjena je da nisu uspostavljeni adekvatni kriterijumi i standardi, koji bi na pravi način izrazili smisao zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda, tako da se često ovi zahtjevi postavljaju i za pitanja koja nemaju takav značaj. Poslanici su, i pored iznesenih kritika na stanje u oblasti zakonodavstva, prihvatili ovu informaciju s posebnim osvrtom na ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u kojoj se navodi da je stanje u ovoj oblasti u RS zadovoljavajuće, ali da treba još više raditi na izgradnji pravnog sistema.

Milena Simović, šef Republičkog  sekretarijata za zakonodavstvo, rekla je da je u 2008. godini Ustavni sud utvrdio da su Vlada i republički organi uprave donijeli osam odluka kojima je utvrđena povreda načela zakonitosti i da je 25 inicijativa odbačeno, što je dosta povoljnije stanje nego u 2007. godini.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo nije se složio da je stanje u zakonodavstvu povoljno, ocjenjujući da  postoji "trend koji vodi primatu izvršene nad zakonodavnom vlašću, što vodi u anarhiju i bezakonje".

U okviru rasprave o informaciji u oblasti zakonodavstva, Adib Đozić, poslanik Stranke za BiH, rekao je da je zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u RS još daleko od potrebne, navodeći da su bošnjaci povratnici izloženi etničkim i drugim vrstama diskriminacije.

Njegovo izlaganje izazvalo je niz replika, uglavnom poslanika iz SNSD-a, koji su ga optužili da je zloupotrijebio skupštinsku govornicu preusmjerivši raspravu na druge teme, te da su mu ocjene paušalne.