Независне новине: Народна скупштина РС прихватила је јуче Информацију о праћењу стања у области законодавства, у којој се наводи да се институција виталног националног интереса често злоупотребљава на скупштинске акте. У информацији Републичког секретаријата за законодавство се наводи да је то до сад покренуто питање заштите виталног националног интереса конститутивних народа за више од 23 закона. Оцјена је да нису успостављени адекватни критеријуми и стандарди, који би на прави начин изразили смисао заштите виталног националног интереса конститутивних народа, тако да се често ови захтјеви постављају и за питања која немају такав значај.

Посланици су, и поред изнесених критика на стање у области законодавства, прихватили ову информацију с посебним освртом на остваривање уставности и законитости у којој се наводи да је стање у овој области у РС задовољавајуће, али да треба још више радити на изградњи правног система.Милена Симовић, шеф Републичког  секретаријата за законодавство, рекла је да је у 2008. години Уставни суд утврдио да су Влада и републички органи управе донијели осам одлука којима је утврђена повреда начела законитости и да је 25 иницијатива одбачено, што је доста повољније стање него у 2007. години.Посланик ПДП-а Перица Бундало није се сложио да је стање у законодавству повољно, оцјењујући да  постоји "тренд који води примату извршене над законодавном влашћу, што води у анархију и безакоње".

У оквиру расправе о информацији у области законодавства, Адиб Ђозић, посланик Странке за БиХ, рекао је да је заштита људских права и основних слобода у РС још далеко од потребне, наводећи да су бошњаци повратници изложени етничким и другим врстама дискриминације.Његово излагање изазвало је низ реплика, углавном посланика из СНСД-а, који су га оптужили да је злоупотријебио скупштинску говорницу преусмјеривши расправу на друге теме, те да су му оцјене паушалне.