Lice odgovorno za korištenje granta EU pod nazivom "Administrativna podrška operativnoj strukturi BiH za početnu fazu implementacije tri bilateralna IPA programa prekogranične saradnje" je Zara Halilović, v.d. pomoćnika direktora Direkcije za evropske integracije (DEI) za koordinaciju pomoći EU, o čemu je obaviještena i Evropska komisija, rečeno je Srni u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, prenosi portal svevijesti.ba.

U Kabinetu predsjedavajućeg su odbacili kao proizvoljne, netačne i zlonamjerne navode iz današnjeg sarajevskog "Oslobođenja" da je "razrješenjem Osmana Topčagića sa mjesta direktora, DEI BiH ostala bez ovlaštene osobe kao potpisnika realizacije granta iz IPA fondova EU".

"Netačno je da je došlo do bilo kakvog zastoja u korištenju granta, koji u iznosu od 400.000 evra finansira EU, pod nazivom "Administrativna podrška operativnoj strukturi BiH za početnu fazu implementacije tri bilateralna IPA programa prekogranične saradnje sa susjednim zemljama: Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom", kažu u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Uzimajući u obzir važnost realizacije svih aktivnosti vezanih za pomoć EU kroz Predpristupni instrument (IPA), tačnije komponente dva pomenutog instrumenta, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra neophodnim nesmetani nastavak svih aktivnosti u vezi sa realizacijom obaveza putem implementacije granta koji se odnosi na pomenutu komponentu pomoći, rečeno je Srni u Špirićevom Kabinetu.