Nezavisne novine: U BiH će uskoro biti stvoreni uslovi za dolazak mobilnih operatera na virtuelnim mrežama, čime će biti popravljen kvalitet usluge, a cijene će značajno pasti, rekao je Željko Knežević, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Mobilni operateri na virtuelnim mrežama su mobilni operateri koji nemaju vlastitu frekvenciju niti imaju vlastitu telekomunikacionu infrastrukturu i uz naknadu koriste infrastrukturu postojećih, dominantnih mobilnih operatera.

I elektropreduzeća telekom operateri

Željko Knežević, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH, rekao je da su razvijene tehnologije da elektropreduzeća kroz energetske kablove mogu nuditi telekomnikacione usluge. "Sa utičnicom za struju imate struju, telefon, televiziju, Internet i sve ostalo. Tehnologije odvajanja frekventnog opsega su već razvijene", rekao je Knežević.On je pojasnio da bi i željeznice u BiH uskoro mogle pružati telekomunikacione usluge, jer se infrastruktura koju koriste za signalizaciju i komunikaciju s vozovima može iskoristiti za komercijalno nuđenje telekomunikacionih uređaja.

U odluci o politici sektora telekomunikacija BiH za period od 2008. do 2012. godine, koji stupa na snagu sutra, predviđeno je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH do kraja 2010. godine definiše dozvole za te operatere, koji bi stupali u komercijalne aranžmane s postojećim dominantnim operaterima.

To znači da će dominantni operateri, odnosno "M:tel", "BH Mobile" i "HT-Eronet", biti obavezni da pod određenim komercijalnim uslovima omoguće virtuelnim operaterima da koriste njihovu infrastrukturu.

"Na sličan način kao što se u fiksnoj telefoniji pojavilo deset do 12 operatera koji nemaju vlastitu infrastrukturu nego koriste postojeću infrastrukturu biće omogućen i tim operaterima pristup pod određenim uslovima tržištu, koje će regulisati RAK", rekao je Knežević.

Nadžida Sarić, rukovodilac sektora za interkonekciju i regulaciju tržišta u RAK-u i stručnjak za tu oblast, ističe da će operateri donijeti na virtuelnim mrežama pozitivne novine u bh. telekomunikacijama.

Ona procjenjuje da bi mobilni operateri na virtuelnim mrežama u početku mogli uzeti oko pet odsto bh. tržišta, a da će dalji razvoj zavisiti od tržišta i ponude.

Prema njenim riječima, ti operateri u zemljama zapadne Evrope funkcionišu već neko vrijeme i posluju veoma uspješno, pogotovo u nordijskim zemljama.

Zadržavanje broja uz promjenu operatera

Operateri mobilne i fiksne telefonije će najkasnije do kraja tekuće godine morati omogućiti korisnicima da mogu mijenjati operatera uz zadržavanje starog broja. To znači da će, na primjer, korisnik "BH Mobilea" moći preći na "M:telovu" mrežu, a zadržati stari 061 broj, i obrnuto. Isto se odnosi i na "HT-Eronet". U odluci o politici sektora telekomunikacija BiH za period od 2008. do 2012. godine se navodi da je prenosivost broja jedan od stubova konačne liberalizacije telekomunikacionih usluga.

Sarićeva procjenjuje da bi dio njih uglavnom mogao preuzeti segmente tržišta koje dominantni operateri ne pokrivaju, kao što su na primjer religijske zajednice, sportaši i slične specifične grupacije.

"Primjera radi, može postojati operater za fudbalske fanove, gdje će korisnici putem SMS-a primati termine utakmica, preko MMS-a moći će gledati golove, međusobno povoljnije komunicirati, rezervisati karte za utakmice i slično", pojasnila je Sarićeva.

Dominantni mobilni operateri tvrde da su spremni za uvođenje operatera na virtuelnim mrežama.

Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", kaže da će "BH Mobile" implementirati sve što propiše RAK, pa i uvođenje mobilnih operatera na virtuelnim mrežama.

"Mi ćemo zadržati korisnike tako što ćemo ponuditi najbolju uslugu i na bilo kakav potez konkurencije odgovoriti najboljom ponudom", rekla je Lutvikadićeva.

Prvi komercijalni virtuelni mobilni operater u svijetu je "Virgin Mobile" koji je startovao u Velikoj Britaniji 1999. godine. Postigao je veliki uspjeh i ima više od četiri miliona korisnika.

U Evropi postoji više od 50 mobilnih operatera na virtuelnim mrežama. Norveška ih ima 15, Italija 12, Velika Britanija 11, Švedska devet, Švajcarska sedam.

U regionu ih najviše ima Slovenija, koja ima tri: "Debitel", "Izimobil", "Mmobil". Makedonija ima "Frog Mobile", a u Hrvatskoj djeluje "Tomato" pri matičnoj "Vipnet" mreži.

I na Kosovu postoji virtuelni mobilni operater "D3 Mobile". Njegova matična mreža je slovenački "IPKO Mobile", koji takođe djeluje u toj pokrajini.