Независне новине: У БиХ ће ускоро бити створени услови за долазак мобилних оператера на виртуелним мрежама, чиме ће бити поправљен квалитет услуге, а цијене ће значајно пасти, рекао је Жељко Кнежевић, помоћник министра комуникација и транспорта БиХ.

Мобилни оператери на виртуелним мрежама су мобилни оператери који немају властиту фреквенцију нити имају властиту телекомуникациону инфраструктуру и уз накнаду користе инфраструктуру постојећих, доминантних мобилних оператера.

И електропредузећа телеком оператери

Жељко Кнежевић, помоћник министра комуникација и транспорта БиХ, рекао је да су развијене технологије да електропредузећа кроз енергетске каблове могу нудити телекомникационе услуге. "Са утичницом за струју имате струју, телефон, телевизију, Интернет и све остало. Технологије одвајања фреквентног опсега су већ развијене", рекао је Кнежевић.Он је појаснио да би и жељезнице у БиХ ускоро могле пружати телекомуникационе услуге, јер се инфраструктура коју користе за сигнализацију и комуникацију с возовима може искористити за комерцијално нуђење телекомуникационих уређаја.

У одлуци о политици сектора телекомуникација БиХ за период од 2008. до 2012. године, који ступа на снагу сутра, предвиђено је да Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ до краја 2010. године дефинише дозволе за те оператере, који би ступали у комерцијалне аранжмане с постојећим доминантним оператерима.

То значи да ће доминантни оператери, односно "М:тел", "БХ Мобиле" и "ХТ-Еронет", бити обавезни да под одређеним комерцијалним условима омогуће виртуелним оператерима да користе њихову инфраструктуру.

"На сличан начин као што се у фиксној телефонији појавило десет до 12 оператера који немају властиту инфраструктуру него користе постојећу инфраструктуру биће омогућен и тим оператерима приступ под одређеним условима тржишту, које ће регулисати РАК", рекао је Кнежевић.

Наџида Сарић, руководилац сектора за интерконекцију и регулацију тржишта у РАК-у и стручњак за ту област, истиче да ће оператери донијети на виртуелним мрежама позитивне новине у бх. телекомуникацијама. Она процјењује да би мобилни оператери на виртуелним мрежама у почетку могли узети око пет одсто бх. тржишта, а да ће даљи развој зависити од тржишта и понуде. Према њеним ријечима, ти оператери у земљама западне Европе функционишу већ неко вријеме и послују веома успјешно, поготово у нордијским земљама.

Задржавање броја уз промјену оператера

Оператери мобилне и фиксне телефоније ће најкасније до краја текуће године морати омогућити корисницима да могу мијењати оператера уз задржавање старог броја. То значи да ће, на примјер, корисник "БХ Мобилеа" моћи прећи на "М:телову" мрежу, а задржати стари 061 број, и обрнуто. Исто се односи и на "ХТ-Еронет". У одлуци о политици сектора телекомуникација БиХ за период од 2008. до 2012. године се наводи да је преносивост броја један од стубова коначне либерализације телекомуникационих услуга.

Сарићева процјењује да би дио њих углавном могао преузети сегменте тржишта које доминантни оператери не покривају, као што су на примјер религијске заједнице, спорташи и сличне специфичне групације.

"Примјера ради, може постојати оператер за фудбалске фанове, гдје ће корисници путем СМС-а примати термине утакмица, преко ММС-а моћи ће гледати голове, међусобно повољније комуницирати, резервисати карте за утакмице и слично", појаснила је Сарићева.

Доминантни мобилни оператери тврде да су спремни за увођење оператера на виртуелним мрежама. Нађа Лутвикадић, портпарол "БХ Телецома", каже да ће "БХ Мобиле" имплементирати све што пропише РАК, па и увођење мобилних оператера на виртуелним мрежама.

"Ми ћемо задржати кориснике тако што ћемо понудити најбољу услугу и на било какав потез конкуренције одговорити најбољом понудом", рекла је Лутвикадићева.

Први комерцијални виртуелни мобилни оператер у свијету је "Виргин Мобиле" који је стартовао у Великој Британији 1999. године. Постигао је велики успјех и има више од четири милиона корисника.

У Европи постоји више од 50 мобилних оператера на виртуелним мрежама. Норвешка их има 15, Италија 12, Велика Британија 11, Шведска девет, Швајцарска седам.У региону их највише има Словенија, која има три: "Дебител", "Изимобил", "Ммобил". Македонија има "Фрог Мобиле", а у Хрватској дјелује "Томато" при матичној "Випнет" мрежи.

И на Косову постоји виртуелни мобилни оператер "Д3 Мобиле". Његова матична мрежа је словеначки "ИПКО Мобиле", који такође дјелује у тој покрајини.