Dnevni avaz: Prihodi od indirektnih poreza na jedinstveni račun BiH u padu su prvi put od osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izjavio je za "Dnevni avaz" Kemal Čaušević, direktor UIO. U januaru je od PDV-a prikupljeno 403 miliona maraka, što je za šest miliona manje nego u istom mjesec prošle godine.  

– Došlo je do drastičnog pada prihoda od carina u iznosu od 30 miliona maraka zbog primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. To je ključni razlog. Istovremeno, prihodi od unutrašnjeg poreza na dodanu vrijednost u porastu su za 24 miliona maraka u odnosu na isti mjesec prošle godine – ističe Čaušević.

Provjera nelogičnosti

Čaušević kaže kako je primijećena nelogičnost da su izvoz i uvoz u padu, a da je povećan povrat PDV-a.  

– To je zabrinjavajući pokazatelj. Naložio sam posebne kontrole dokumentacije u carinskim ispostavama i uputio dopise u deset zemalja u koje najviše izvozimo kako bismo provjerili i sravnili podatke – kaže direktor UIO.

Ti podaci, prema njegovim riječima, ukazuju na oprez i činjenicu da se sve teže puni državna kasa. Naglašava da je UIO ranije upozoravao na mogućnost pada prihoda početkom godine te da ti podaci, imajući u vidu ekonomsku krizu, nisu ohrabrujući.  

– Poduzet ćemo mjere pooštravanja kontrole naplate PDV-a i planiramo ih udvostručiti, a sve radi što bolje naplate prihoda. UIO je prvi koji vidi podatke i upozorili smo na potrebu preuzimanja odgovarajućih mjera, poput snižavanja praga za registraciju poreznih obveznika – navodi Čaušević.  

Posebno ističe hitnost usvajanja novog zakona o akcizama BiH, jer, ako se to desi, "pad prihoda ne bi ugrozio izvršenje planiranih budžeta".