Дневни аваз: Приходи од индиректних пореза на јединствени рачун БиХ у паду су први пут од оснивања Управе за индиректно опорезивање БиХ, изјавио је за "Дневни аваз" Кемал Чаушевић, директор УИО. У јануару је од ПДВ-а прикупљено 403 милиона марака, што је за шест милиона мање него у истом мјесец прошле године.  

– Дошло је до драстичног пада прихода од царина у износу од 30 милиона марака због примјене Споразума о стабилизацији и придруживању с Европском унијом. То је кључни разлог. Истовремено, приходи од унутрашњег пореза на додану вриједност у порасту су за 24 милиона марака у односу на исти мјесец прошле године – истиче Чаушевић.

Провјера нелогичности

Чаушевић каже како је примијећена нелогичност да су извоз и увоз у паду, а да је повећан поврат ПДВ-а.  

– То је забрињавајући показатељ. Наложио сам посебне контроле документације у царинским испоставама и упутио дописе у десет земаља у које највише извозимо како бисмо провјерили и сравнили податке – каже директор УИО. Ти подаци, према његовим ријечима, указују на опрез и чињеницу да се све теже пуни државна каса.

Наглашава да је УИО раније упозоравао на могућност пада прихода почетком године те да ти подаци, имајући у виду економску кризу, нису охрабрујући.  

– Подузет ћемо мјере пооштравања контроле наплате ПДВ-а и планирамо их удвостручити, а све ради што боље наплате прихода. УИО је први који види податке и упозорили смо на потребу преузимања одговарајућих мјера, попут снижавања прага за регистрацију порезних обвезника – наводи Чаушевић.  Посебно истиче хитност усвајања новог закона о акцизама БиХ, јер, ако се то деси, "пад прихода не би угрозио извршење планираних буџета".