Nezavisne novine: Poreznici i tržišni inspektori RS od ponedjeljka kreću u kontrolu izdavanja fiskalnih računa od strane poreskih obveznika, ali i građana koji su dužni da pri kupovini uzmu te račune, najavili su juče u Poreskoj upravi RS.Mile Banika, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave RS, posebno je apelovao na građane da pri kupovini robe obavezno uzimaju fiskalne račune koje su dužni čuvati kod sebe u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta.

"U praksi je primjetno dosta nediscipline po tom pitanju, pa smo se odlučili krenuti u kontrole zajedno s Inspekcijom. Kazne za firme koje ne izdaju fiskalni račun kreću se od 2.000 do 15.000 KM, za preduzetnike iznose 500, a za građane koji ne budu imali račun 50 KM", istakao je Banika.

On je kazao da se do sada u RS fiskalizovalo 28.000 poreskih obveznika, dok je dodatnih 2.000 podnijelo zahtjev za uvođenje fiskalnih kasa. Tu obavezu, prema njegovim riječima, nije ispunilo 9.511 aktivnih obveznika, dok za 8.811 obveznika rok za fiskalizaciju ističe 31. marta.

Poreznici su zbog neuvođenja fiskalnih uređaja, kaže Banika, do sada podnijeli prekršajne prijave protiv 697 obveznika kojima je izrečena kazna od ukupno 486.000 KM. Podnesene su, napominje, i prijave protiv osam servisa koji nisu ispoštovali ugovore o isporuci i ugradnji fiskalnih kasa koji su kažnjeni s ukupno 7.500 KM.

Banika je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim procesom fiskalizacije navodeći da je on, uprkos brojnim kritikama i osporavanjima, donio rezultate, među kojima naglašava otkrivanje 297 poreskih obveznika koji će zbog visokog godišnjeg prometa biti prebačeni u PDV sistem.

"To će pomoći RS da dobije veći koeficijent pri raspodjeli indirektnih poreza sa zajedničkog računa", naglasio je Banika.

Pozvao je, također, poreske obveznike koji ostvaruju pravo na umanjenje poreske osnovice za prošlu godinu po osnovu izdržavanih članova uže porodice ili plaćene kamate na stambeni kredit, da do kraja marta podnesu takav zahtjev nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave. Pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova uže porodice, kojima se smatraju bračni drug, djeca i roditelji, poreski obveznik ostvaruje za izdržavane članove koji ne ostvaruju dohodak, odnosno čiji prihodi na koje se ne plaća porez godišnje ne prelaze 3.000 KM.