Dnevni list: Supervizor za Brčko Disktrikt Raffi Gregorian naložio je obustavu plaća svim zastupnicima u Brčkom zbog nemogućnosti skupštinskih zastupnika da izaberu predsjednika i dopredsjednika Skupštine Distrikta Brčko, gradonačelnika i dogradonačelnika Brčkog.  

Gregorijan je također naložio osoblju OHR-a i Direkciji za financije da počnu pripremati izradbu proračuna za 2009., koji bi ispunio pravne obveze i potrebe Distrikta.

“Ukoliko bude potrebe, nalogom ću donijeti proračun”, kazao je supervizor. Prozvao je i dužnosnike u tijelima vlasti da sklapaju poslove koji nisu u skladu s njihovim mandatom.

Opstruira se rad Skupštine

Gregorian je istaknuo kako opstrukcija rada Skupštine jasno pokazuje da zastupnici omalovažavaju institucije Distrikta. Supervizor nije želio imenovati tko opstruira rad skupštine. Naime, od izbora u BiH prošlo je 120 dana, a 95 dana traju aktivni pregovori predstavnika političkih stranaka u Distriktu Brčko. Zastupnici Skupštine Distrikta Brčko ni na najnovijem pokušaju imenovanja čelnih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti nisu uspjeli ni započeti raspravu o kandidatima. Predsjedatelj Skupštine Avdo Aljić nakon prijedloga o prekidu Skupštine iz Kluba SDP-a, zaključio je nastavak zasjedanja bez glasovanja, što je izazvalo polemike u skupštinskim klupama.

Šamar demokraciji

Izet Banda, predsjednik Općinske organizacije SDP-a za Distrikt, je izvijestio kako su SDP, SNSD, SDA, HDZ BiH te zastupnici Vukašin Panić (SP), Stako Stakić (NDS) i Radoslav Bogićević (DSS) zatražili nastavak zasjedanja, no on smatra da Skupština nije spremna za nastavak rada. No, predstavnici ostalih stranaka smatraju kako je ovakav način rada Skupštine šamar demokraciji u Distriktu.

“Bili smo spremni prije dva mjeseca izabrati novo rukovodstvo. Mogli smo to uraditi i danas”, kazao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Ivan Krndelj predsjednik HSS-NHI-ja i zastupnik Koalicije HDZ 1990./HSS-NHI/HSP, je istaknuo da se ovdje ne radi ni o kakvom ugrožavanju naroda, neprincipijelnim koalicijama ili bilo čime drugom, nego o foteljama i sili pojedinaca.