Dnevni avaz: Bude li sve išlo prema planu, prvi biometrijski pasoši u BiH bit će izdati 1. jula, potvrdili su jučer Sredoje Nović, državni ministar civilnih poslova, i Siniša Macan, direktor CIPS projekta.

Agencija od iduće sedmice

Sva priča o biometrijskim pasošima neće biti moguća ukoliko Vijeće ministara uskoro ne usvoji pravilnik o radu Agencije za identifikacione dokumente, odnosno dok ne dođe do pune uspostave ove institucije. Nović je uvjeren da će se to desiti iduće sedmice.

Oni su se sastali sa šefom Delegacije evropske komisije u BiH Dimitrisom Kurkulasom (Kourkoulas), svim ministrima unutrašnjih poslova u našoj zemlji te predstavnicima ministarstava  pravde iz FBiH i ministarstava lokalne uprave i samouprave iz RS.

Nović je potcrtao da će cijena novih dokumenta biti u ravni one koju danas bh. građani plaćaju za izdavanje pasoša ili neznatno viša. Zahvaljujući ideji elektronskog uvezivanja matičnih ureda u BiH, za izdavanje novog pasoša neće biti  potrebni dokumenti koji su do sada podnošeni, nego isključivo i jedino bilo koji dokument sa slikom.

Dogovor o tome ko će prvi dobiti biometrijske pasoše još ne postoji, ali je Nović načelno obećao novinarima da će se naći među prvima. Nović i Macan istakli su da se elektronskim uvezivanjem matičnih ureda ispunjava glavni uvjet za sigurnost, odnosno onemogućavanje falsificiranja rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu.

Kurkulas je pohvalio rad svih u BiH koji su angažirani na uvođenju biometrijskih pasoša.