Дневни аваз: Буде ли све ишло према плану, први биометријски пасоши у БиХ бит ће издати 1. јула, потврдили су јучер Средоје Новић, државни министар цивилних послова, и Синиша Мацан, директор ЦИПС пројекта.

Агенција од идуће седмице

Сва прича о биометријским пасошима неће бити могућа уколико Вијеће министара ускоро не усвоји правилник о раду Агенције за идентификационе документе, односно док не дође до пуне успоставе ове институције. Новић је увјерен да ће се то десити идуће седмице.

Они су се састали са шефом Делегације европске комисије у БиХ Димитрисом Куркуласом (Kourkoulas), свим министрима унутрашњих послова у нашој земљи те представницима министарстава  правде из ФБиХ и министарстава локалне управе и самоуправе из РС.

žНовић је потцртао да ће цијена нових документа бити у равни оне коју данас бх. грађани плаћају за издавање пасоша или незнатно виша. Захваљујући идеји електронског увезивања матичних уреда у БиХ, за издавање новог пасоша неће бити  потребни документи који су до сада подношени, него искључиво и једино било који документ са сликом.

Договор о томе ко ће први добити биометријске пасоше још не постоји, али је Новић начелно обећао новинарима да ће се наћи међу првима. Новић и Мацан истакли су да се електронским увезивањем матичних уреда испуњава главни увјет за сигурност, односно онемогућавање фалсифицирања родних листова и увјерења о држављанству.

Куркулас је похвалио рад свих у БиХ који су ангажирани на увођењу биометријских пасоша.