Belgija je četvrtu godinu zaredom najglobaliziranija država svijeta, a Bosna i Hercegovina je na 43. mjestu, objavio je švicarski ekonomski institut KOF iz Ciriha, koji tradicionalno svake godine izračunava indeks globalizacije zemalja.

KOF u svojim istraživanjima mjeri stepen ekonomske, društvene i političke globalizacije. Iza Belgije slijede Irska, Holandija, Švicarska, Austrija, Švedska, Danska, Kanada i Luksemburg, a prvih deset zaokružuje Mađarska.

Od zemalja sa područja bivše Jugoslavije najbolje rangirana je Slovenija na 20. mjestu. Slijedi Hrvatska na 25. mjestu, dok je 89. Makedonija plasirana daleko ispod BiH. Srbija i Crna Gora uopće nisu uvrštene u listu 158 zemalja koju zaključuju Nepal, Bangladeš, Sudan, Tadžikistan, Srednjoafrička Republika, Ruanda, Niger, Burundi, DR Kongo i Mianmar.

Pod ekonomskom gloabalizacijom podrazumijeva se tok novca, kapitala i transakcija, pod društvenom raširenost ideja, informacija i interakcija s ljudima iz drugih zemalja, a politička dimenzija odnosi se na uklopljenost u međunarodnu politiku. BiH je najbolji rezultat ostvarila u ekonomskoj globalizaciji (47. mjesto), a najlošiji u političkoj (72. mjesto). Prema društvenoj globalizaciji, BiH je rangirana na 59. poziciju, prenosi portal e-kapija.