Белгија је четврту годину заредом најглобализиранија држава свијета, а Босна и Херцеговина је на 43. мјесту, објавио је швицарски економски институт KOF из Цириха, који традиционално сваке године израчунава индекс глобализације земаља.

КОF у својим истраживањима мјери степен економске, друштвене и политичке глобализације. Иза Белгије слиједе Ирска, Холандија, Швицарска, Аустрија, Шведска, Данска, Канада и Луксембург, а првих десет заокружује Мађарска. Од земаља са подручја бивше Југославије најбоље рангирана је Словенија на 20. мјесту. Слиједи Хрватска на 25. мјесту, док је 89. Македонија пласирана далеко испод БиХ. Србија и Црна Гора уопће нису уврштене у листу 158 земаља коју закључују Непал, Бангладеш, Судан, Таџикистан, Средњоафричка Република, Руанда, Нигер, Бурунди, ДР Конго и Мианмар. Под економском глоабализацијом подразумијева се ток новца, капитала и трансакција, под друштвеном раширеност идеја, информација и интеракција с људима из других земаља, а политичка димензија односи се на уклопљеност у међународну политику.

БиХ је најбољи резултат остварила у економској глобализацији (47. мјесто), а најлошији у политичкој (72. мјесто). Према друштвеној глобализацији, БиХ је рангирана на 59. позицију, преноси портал е-капија.