Dnevni avaz: Administrativne komisije Parlamenta i Vlade FBiH donijele su jučer odluku o povećanju primanja predstavnika najviše zakonodavne vlasti u većem entitetu.

Prema pojašnjenju našeg izvora koji je bio na sjednici, plaće parlamentaraca izračunavat će se na sljedeći način.

Do sada je osnovica iznosila oko 468 KM, ali su je komisije smanjile za 20 posto, na 375 maraka. Međutim, istovremeno su povećani koeficijenti za plaće na sedam za poslanike i osam za predsjedavajuće domova i premijera Vlade FBiH – kaže naš izvor.

Jusufović: Naša su primanja opet manja

Munib Jusufović, predsjednik Kluba SBiH, naglasio je da su federalnim parlamentarcima u odnosu na njihove kolege u Državnom parlamentu primanja manja za oko 1.800 KM, a u RS za oko 900 KM. – Moja plaća je sada uvećana za nekih 900 KM u odnosu na dosadašnji lični dohodak, ali ne znam kako je kod ostalih kolega – tvrdi Jusufović.

Kada se 375 KM pomnoži sa sedam, ispada da je startna plaća poslanika 2.625 KM, što je za 1.125 KM više od dosadašnje. Također, paušal sa dosadašnjih 500 KM povećan je na 700 KM, te proizilazi da su parlamentarci sami sebi povećali zarade za 1.325 KM.

U ovu sumu nisu uračunati 500 KM naknade za odvojeni život ni 300 do 1.200 KM dodatka za posjetu porodici vikendom, niti naknade za rad u komisijama

Pitali smo jučer predsjednike klubova da li se srame što su povećali svoja ukupna primanja, kada su u manjem bh. entitetu primanja u državnim institucijama smanjena za 10 posto.

– Činjenica je da su naše plaće u odnosu na primanja kolega u kantonalnim i Skupštini BiH minimalne. Smatram da treba plaće u ovoj branši izjednačiti. Tačno je da su u RS plaće smanjene za 10 posto, ali su prije toga dobro povećane – kaže Mate Franjičević, predsjednik Kluba HDZ-a.  

Ibrahim Nadarević, predsjednik Kluba SDA i predsjednik Administrativne komisije u Predstavničkom domu, smatra da je ovaj zakon samo jedan od propisa koji regulira plaće i naknade u BiH.  

– Mi smo utvrdili jedinstvenu osnovicu za sve organe vlasti koja iznosi 60 posto od prosječene plaće, ali za izabrane dužnosnike ona je umanjena za 20 posto. No, ne znam koliko će iznositi naše plaće, jer stvarno nisam upoznat sa statističkim podacima. Znam da je otprilike za poslanika osnovna plaća oko 2.500 KM – pojasnio je Nadarević.