Дневни аваз: Административне комисије Парламента и Владе ФБиХ донијеле су јучер одлуку о повећању примања представника највише законодавне власти у већем ентитету.

Према појашњењу нашег извора који је био на сједници, плаће парламентараца израчунават ће се на сљедећи начин. До сада је основица износила око 468 КМ, али су је комисије смањиле за 20 посто, на 375 марака. Међутим, истовремено су повећани коефицијенти за плаће на седам за посланике и осам за предсједавајуће домова и премијера Владе ФБиХ – каже наш извор.

Јусуфовић: Наша су примања опет мања

Муниб Јусуфовић, предсједник Клуба СБиХ, нагласио је да су федералним парламентарцима у односу на њихове колеге у Државном парламенту примања мања за око 1.800 КМ, а у РС за око 900 КМ. – Моја плаћа је сада увећана за неких 900 КМ у односу на досадашњи лични доходак, али не знам како је код осталих колега – тврди Јусуфовић.

Када се 375 КМ помножи са седам, испада да је стартна плаћа посланика 2.625 КМ, што је за 1.125 КМ више од досадашње. Такођер, паушал са досадашњих 500 КМ повећан је на 700 КМ, те произилази да су парламентарци сами себи повећали зараде за 1.325 КМ. У ову суму нису урачунати 500 КМ накнаде за одвојени живот ни 300 до 1.200 КМ додатка за посјету породици викендом, нити накнаде за рад у комисијама.

Питали смо јучер предсједнике клубова да ли се сраме што су повећали своја укупна примања, када су у мањем бх. ентитету примања у државним институцијама смањена за 10 посто.

– Чињеница је да су наше плаће у односу на примања колега у кантоналним и Скупштини БиХ минималне. Сматрам да треба плаће у овој бранши изједначити. Тачно је да су у РС плаће смањене за 10 посто, али су прије тога добро повећане – каже Мате Фрањичевић, предсједник Клуба ХДЗ-а.  

Ибрахим Надаревић, предсједник Клуба СДА и предсједник Административне комисије у Представничком дому, сматра да је овај закон само један од прописа који регулира плаће и накнаде у БиХ.  

– Ми смо утврдили јединствену основицу за све органе власти која износи 60 посто од просјечене плаће, али за изабране дужноснике она је умањена за 20 посто. Но, не знам колико ће износити наше плаће, јер стварно нисам упознат са статистичким подацима. Знам да је отприлике за посланика основна плаћа око 2.500 КМ – појаснио је Надаревић.