Nezavisne novine: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je jučer da neće predlagati konkretna rješenja za uslove iz Evropskog partnerstava o kojima se domaće vlasti ne mogu dogovoriti.

“Nije moj posao da predlažem konkretna rješenja za sporna pitanja. Postoje nadležne institucije koje to treba da urade, a moj je posao da to stavim na dnevni red Savjeta ministara BiH. Često imamo slučaj da se različito tumače evropski  uslovi, pa ako treba osnovati novu instituciju Bošnjaci traže da to bude agencija, a Srbi žele kancelariju. Iz tog proizlaze nesuglasice, a meni je svejedno kako će se zvati ta institucija, važno je da je imamo“, kazao je Špirić.

On je ovo rekao nakon sastanka a predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Berizom Belkićem i zamjenikom ministra vanjskih poslova  BiH Anom Trišić-Babić.

Na sastanak posvećen evropskim integracijama bili su pozvani i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj te Mladen Ivanić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

Špirić je objasnio da su Ivanić i Alkalaj van zemlje, a da je Silajdžić nedolazak potvrdio ranije preuzetim obavezama. Komšić se nije pojavio na sastanak niti je obrazložio razloge nedolaska.

„Dogovorili smo se da je važno osigurati bolju koordinaciju u i između institucija, a sve s ciljem ispunjenja uslova koji  stoje pred nama na evroatlantskom putu“, kazao je Špirić.

On je ocijenio da će najveći problem za BiH u procesu liberalizacije viznog režima biti sigurnost dokumenata.

„Moramo ubijediti predstavnike Brisela da su nam dokumenti sigurni. Zato je važno da što prije počnemo  sa informatizacijom matičnih ureda“, rekao je Špirić.