Независне новине: Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић изјавио је јучер да неће предлагати конкретна рјешења за услове из Европског партнерстава о којима се домаће власти не могу договорити.

“Није мој посао да предлажем конкретна рјешења за спорна питања. Постоје надлежне институције које то треба да ураде, а мој је посао да то ставим на дневни ред Савјета министара БиХ. Често имамо случај да се различито тумаче европски  услови, па ако треба основати нову институцију Бошњаци траже да то буде агенција, а Срби желе канцеларију. Из тог произлазе несугласице, а мени је свеједно како ће се звати та институција, важно је да је имамо“, казао је Шпирић.

Он је ово рекао након састанка а предсједавајућим Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем, предсједавајућим Представничког дома парламента БиХ Беризом Белкићем и замјеником министра вањских послова  БиХ Аном Тришић-Бабић.На састанак посвећен европским интеграцијама били су позвани и чланови Предсједништва БиХ Харис Силајџић и Жељко Комшић, министар вањских послова Свен Алкалај те Младен Иванић, предсједавајући Дома народа парламента БиХ.

Шпирић је објаснио да су Иванић и Алкалај ван земље, а да је Силајџић недолазак потврдио раније преузетим обавезама. Комшић се није појавио на састанак нити је образложио разлоге недоласка.

„Договорили смо се да је важно осигурати бољу координацију у и између институција, а све с циљем испуњења услова који  стоје пред нама на евроатлантском путу“, казао је Шпирић.

Он је оцијенио да ће највећи проблем за БиХ у процесу либерализације визног режима бити сигурност докумената.

„Морамо убиједити представнике Брисела да су нам документи сигурни. Зато је важно да што прије почнемо  са информатизацијом матичних уреда“, рекао је Шпирић.