Oslobođenje: Ekonomsko-socijalno vijeće za  Federaciju Bosne i Hercegovine (ESV) u utorak je razmotrilo, ali nije usvojilo operativni plan implementacije Socijalnog sporazuma i Programa mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta. Razlog neusvajanja su različiti stavovi ministara koji čine delegaciju Vlade FBiH u ovom tripartitnom tijelu, ali i primjedbe koje su o ovom dokumentu izrekli predstavnici Sindikata i poslodavaca.

Usaglašavanje tih stavova narednih dana ići će ubrzanim tempom.

Predsjednik ovog vijeća Božidar Matić kazao je da bez obzira na konačan dogovor i predložene mjere spasa nema bez milijardu konvertibilnih maraka koje bi trebalo i ubrizgati u izvozno orijentisane kompanije. To su već učinile i vlade mnogih država.

“Do te milijarde može se doći i na način da se BH Telekom založi kod Libije“, sugerirao je Božidar Matić.

Više članova ovog vijeća zatražilo je hitno donošenje odluke o tome da se garancija na štedne uloge građana povećaju na 50.000 KM, što su također učinile sve države u okruženju.

Polemična rasprava vođena je o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Federacije BiH, odnosno praktičnoj reformi javne uprave koju je prezentirao Nedžad Branković.

Apsurdno je smanjivati samo federalnu administraciju, ako se to istovremeno neće dogoditi i na ostalim nivoima vlasti, rečeno je na sjednici.