Oslobođenje: Vršilac dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije BiH, dok Agencija za državnu službu BiH ne provode proceduru konkursa, bit će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici državne Vlade, nakon što je prethodno sa mjesta direktora DEIBiH razriješen Osman Topčagić zbog odlaska na mjesto ambasadora naše zemlje u misiji Evropske unije u Briselu.

U skladu sa zakonom

Špirić je saopćio kako će s DEI upravljati na osnovu zakonskih ovlaštenja i obaveza. U skladu s tim, kao v.d. direktora, najavio je kako će se već na narednoj sjednici baviti pitanjima liberalizacije viznih olakšica i ispunjavanjem uslova za brže priključenje EU.

Zaobilaženje države i privatne veze

Predsjedavajući Vijeća ministara saopćio je kako je državna Vlada naložila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od tri dana, u saradnji s entitetskim organima, dostavi cjelovitu informaciju o problemu snabdijevanja naše zemlje gasom. Ova informacija treba sadržavati podatke da li BiH posjeduje energente koji mogu predstavljati zamjenu za gas, u kojoj količini i za koji vremenski period. Traži se i odgovor da li rješenje za alternativno snabdijevanje BiH gasom iziskuje dodatna finansijska sredstva i u kojem obimu, te da li je aktualna situacija prouzrokovala posljedice, za čije saniranje je potrebna pomoć međunarodnih institucija i o kojim posljedicama se radi.Špirić se požalio da je on, iako nema nikakve nadležnosti u oblasti energetike da se država zaobilazi, iskoristio lična poznanstva s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem kako bi izdejstvovao tople radijatore.

-Već narednih dana vidim natpise u kojima će se postavljati pitanja odakle on na tom mjestu, da li je to u skladu sa zakonom. Insistiranja da direktori određenih institucija milion godina budu pripadnici isključivo jednog naroda su nejasni. Izgleda da su svi počeli uživati u nacionalnim torovima. To mi je krajnje nejasno, ali šta ćete – tamo gdje prestaje logika, počinje BiH – konstatirao je on.

Iako je na jučerašnjoj sjednici bilo planirao imenovanje direktora agencija i njihovih zamjenika u agencijama za policijsku podršku, školovanje i stručno obrazovanje te forenzička ispitivanja i vještačenja, do toga nije došlo.

Ništa od policije

Predsjedavajući Vijeća ministara istakao je kako je tu tačku stavio na dnevni red kako bi pokazao da on nije taj koji koči proces, kako se to tvrdilo.

– Ja sam stavio i bio spreman na rješenje, ali je traženo da se to skine. Potrebno je prije tog procesa usuglasiti  prenose određenih nadležnosti sa Državne agencije za istragu i zaštitu, odrediti sjedište agencije i nacionalni sastav rukovodećeg kadra. Provedena je konkursna procedura a da se ništa od ovih pitanja nije riješilo – kazao je Špirić.

Vijeće ministara donijelo je odluku o formiranju interresorne radne grupe od 12 članova za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva, kućanstva i stanova. Na njihovom čelu je Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, a rok za izradu zakona je 100 dana. Državna Vlada iz tekuće budžetske rezerve izdvojila je 100.000 KM na ime humanitarne pomoći koja će, preko Međunarodnog komiteta Crvenog križa, biti dostavljena civilnom stanovništvu u pojasu Gaze.