Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina tek u 2010. trebala bi dobiti 78 miliona eura iz fonda pretpristupne pomoći (IPA), namijenjenog za 2009. godinu. Tek se, naime, raspisuju tenderi za projekte koji će se finansirati novcem predviđenim za prošlu godinu, a nakon toga projekti namijenjeni za 2008.

– Vijeće ministara donijelo je odluku o imenovanju voditelja projekata za IPA fondove da ne gubimo vrijeme, jer projektovanje treba završiti do kraja marta iduće godine. Nakon toga će se u Briselu u septembru 2009. razmatrati hoće li projekti biti zvanično prihvaćeni – kaže za "Avaz" Osman Topčagić.

Prema njegovim riječima, primjena IPA-e kasnila je i u institucijama EU, ali je za to još više kriva spora implementacija u BiH.

– Druge države u regiji vjerovatno su tendere za projekte ili završile ili su u završnoj fazi – ističe Topčagić.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže za "Avaz" da je problem, osim spore administracije, i činjenica što se projekti moraju realizirati putem regionalnih razvojnih agencija, protiv čega je RS.

– RS hoće da sve ide po granicama entiteta, jer misle da je realizacija projekata putem regionalnih razvojnih agencija, što zahtijeva EU, prejudiciranje novog ustavnog uređenja, što nije tačno. Ova privredna kriza zahtijeva od nas da budemo toliko pametni da svaki fening uzmemo i usmjerimo u realizaciju projekata – kategoričan je Kasumović, naglašavajući da ovakav zahtjev EU nema nikakve veze s politkom.

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije EU Halid Genjac kaže da je problem i to što entiteti direktno apliciraju na projekte, jer je država nadležna za to.

– Kada u Evropskoj komisiji vide da je prijedlog projekta stigao iz entiteta, oni to odmah vrate. To daje sliku da smo neozbiljni i to su stvari od kojih zavisi u kojoj će se brzni aplicirati – ističe Genjac.