Nezavisne novine: Realizacijom usvojene strategije elektronske vlade građani u RS će od 2012. godine putem svog računara doći do potrebnih dokumenata, pristupati zemljišnim knjigama, virtuelnim bibliotekama, komunicirati sa svojim doktorima, plaćati poreze..

Ovo je juče istakao Krsto Grujić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade RS za informacione tehnologije.

Grujić je kazao da će realizacija strategije pored navedenih pogodnosti donijeti i druge brojne benefite za građane, te da će Vlada postati još pristupačnija građanima.

On nije mogao da kaže koji će segment iz elektronske vlade prvi početi s implementacijom, dodajući da će to odrediti akcioni plan, koji će poslije javne rasprave biti donesen nakon 90 dana.

Grujić je istakao da su osnovni dijelovi ovog projekta razvoj e-uprave, e-poslovanja, e-pravosuđa, e-zdravstva i e-obrazovanja.

"Građani neće morati da čekaju u redovima za rodni list, da zakažu kod ljekara ili plate porez", kazao je Grujić, dodajući da uvođenje elektronske vlade neće značiti gašenje klasičnih šaltera, tako da će građani moći da biraju na koji način će obavljati svoje poslove.

Prema njegovim riječima, da bi se uspostavio ovaj projekat potrebno je napraviti kvalitetnu mrežnu strukturu i nastaviti s edukacijom zaposlenih na svim nivoima državne uprave.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, kaže da će se tek nakon donošenja akcionog plana znati koliko bi ovaj projekat mogao da košta i kojim redoslijedom će se ići u implementaciji strategije.

On je istakao da je od velikog značaja donošenje akcionog plana, jer bi u suprotnom strategija mogla da se pretvori u spisak želja.