Независне новине: Реализацијом усвојене стратегије електронске владе грађани у РС ће од 2012. године путем свог рачунара доћи до потребних докумената, приступати земљишним књигама, виртуелним библиотекама, комуницирати са својим докторима, плаћати порезе..

Ово је јуче истакао Крсто Грујић, помоћник генералног секретара Владе РС за информационе технологије. Грујић је казао да ће реализација стратегије поред наведених погодности донијети и друге бројне бенефите за грађане, те да ће Влада постати још приступачнија грађанима. Он није могао да каже који ће сегмент из електронске владе први почети с имплементацијом, додајући да ће то одредити акциони план, који ће послије јавне расправе бити донесен након 90 дана. Грујић је истакао да су основни дијелови овог пројекта развој е-управе, е-пословања, е-правосуђа, е-здравства и е-образовања.

"Грађани неће морати да чекају у редовима за родни лист, да закажу код љекара или плате порез", казао је Грујић, додајући да увођење електронске владе неће значити гашење класичних шалтера, тако да ће грађани моћи да бирају на који начин ће обављати своје послове.

Према његовим ријечима, да би се успоставио овај пројекат потребно је направити квалитетну мрежну структуру и наставити с едукацијом запослених на свим нивоима државне управе.

Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво РС, каже да ће се тек након доношења акционог плана знати колико би овај пројекат могао да кошта и којим редослиједом ће се ићи у имплементацији стратегије. Он је истакао да је од великог значаја доношење акционог плана, јер би у супротном стратегија могла да се претвори у списак жеља.