Dnevni avaz: Porez na dohodak, koji će se od 1. januara početi plaćati u Federaciji BiH, neće zaobići ni one koji nisu u stalnom radnom odnosu, a primaju honorare, to jest rade na osnovu ugovora o djelu.

– Bruto honorar najprije će biti umanjen za četiri posto doprinosa, na tu osnovicu bit će primijenjena stopa poreza od deset posto, a ostatak će biti isplaćen primaocu. Dodatnih šest posto doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje ide na teret isplatioca. To je princip obračuna od tzv. privremenih samostalnih djelatnosti. Takav slučaj je s poslanicima koji primaju paušal, koji nisu profesionalci – objašnjava Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za fiskalnu i poreznu politiku.

Kako mnogi od honoraraca nisu informirani ni o načinu na koji će im se odbijati porez, da li će sami poreznim upravama uplaćivati novac ili će to za njih činiti poslodavci, sagovornika smo zamolili za objašnjenje:

– Ako je neko privremeno angažiran, uplate doprinosa, poreza i dodatnog doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje izvršit će uplatilac uz obrazac o primanjima na osnovu ugovora o djelu.