Дневни аваз: Порез на доходак, који ће се од 1. јануара почети плаћати у Федерацији БиХ, неће заобићи ни оне који нису у сталном радном односу, а примају хонораре, то јест раде на основу уговора о дјелу.

– Бруто хонорар најприје ће бити умањен за четири посто доприноса, на ту основицу бит ће примијењена стопа пореза од десет посто, а остатак ће бити исплаћен примаоцу. Додатних шест посто доприноса за пензионо и здравствено осигурање иде на терет исплатиоца. То је принцип обрачуна од тзв. привремених самосталних дјелатности. Такав случај је с посланицима који примају паушал, који нису професионалци – објашњава Хајрудин Хаџимехановић, помоћник федералног министра финансија за фискалну и порезну политику. Како многи од хонорараца нису информирани ни о начину на који ће им се одбијати порез, да ли ће сами порезним управама уплаћивати новац или ће то за њих чинити послодавци, саговорника смо замолили за објашњење:

– Ако је неко привремено ангажиран, уплате доприноса, пореза и додатног доприноса за пензионо и здравствено осигурање извршит ће уплатилац уз образац о примањима на основу уговора о дјелу.