Dnevni avaz: U narednoj godini neće biti povećanja plaća budžetskim korisnicima u Republici Srpskoj, jer Vlada RS želi očuvati trenutni nivo mjesečnih primanja i nastojati da ne dođe do otpuštanja radnika, zaključio je jučer u Banjoj Luci predsjednik Vlade RS Milorad Dodik nakon razgovora s predstavnicima Saveza sindikata RS iz oblasti unutrašnjih poslova, uprave, pravosuđa i prosvjete.

On je rekao da će Vlada RS od 1. maja ponovo razmatrati efekte globalne ekonomske krize i posljedice po socijalno stanje u ovom entitetu te na osnovu dobivenih podataka utvrditi najniže cijene rada.

– Bez obzira na usložnjavanje situacije u okruženju, postoje realne osnove da se računa na porast industrijske proizvodnje u RS, posebno sada kada je pokrenuta proizvodnja Rafinerije nafte Bosanski Brod. S ekonomskog aspekta, naredna godina bit će teška i veliki je uspjeh sačuvati sadašnji nivo zaposlenosti i plaća budžetskih korisnika – kaže Dodik.

Predstavnici Saveza sindikata RS koji su zahtijevali povećanje plaća u narednoj godini izrazili su svoje nezadovoljstvo odlukom Vlade RS, ističući da, s obzirom na posljedice koje RS može imati zbog globalne krize, ipak razumiju stav premijera RS.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS za društvene djelatnosti i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Duško Jandrić naveo je da je zahtjev za povećanje plaća bar za 7,9 posto iniciran zbog povećanja troškova života, rasta vrijednosti potrošačke korpe i inflacije.