Дневни аваз: У наредној години неће бити повећања плаћа буџетским корисницима у Републици Српској, јер Влада РС жели очувати тренутни ниво мјесечних примања и настојати да не дође до отпуштања радника, закључио је јучер у Бањој Луци предсједник Владе РС Милорад Додик након разговора с представницима Савеза синдиката РС из области унутрашњих послова, управе, правосуђа и просвјете.

Он је рекао да ће Влада РС од 1. маја поново разматрати ефекте глобалне економске кризе и посљедице по социјално стање у овом ентитету те на основу добивених података утврдити најниже цијене рада.

– Без обзира на усложњавање ситуације у окружењу, постоје реалне основе да се рачуна на пораст индустријске производње у РС, посебно сада када је покренута производња Рафинерије нафте Босански Брод. С економског аспекта, наредна година бит ће тешка и велики је успјех сачувати садашњи ниво запослености и плаћа буџетских корисника – каже Додик.

Представници Савеза синдиката РС који су захтијевали повећање плаћа у наредној години изразили су своје незадовољство одлуком Владе РС, истичући да, с обзиром на посљедице које РС може имати због глобалне кризе, ипак разумију став премијера РС. Потпредсједник Савеза синдиката РС за друштвене дјелатности и предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС Душко Јандрић навео је да је захтјев за повећање плаћа бар за 7,9 посто инициран због повећања трошкова живота, раста вриједности потрошачке корпе и инфлације.