Nezavisne novine: Vlada FBiH je na jučerašnjem nastavku sjednice utvrdila Nacrt budžeta FBiH za narednu godinu u iznosu 1,56 milijardi KM, što je za 270 miliona KM manje nego u ovoj godini, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"Nacrtom zakona o izvršenju proračuna FBiH za 2009. godinu propisana je obaveza proračunskim korisnicima da Ministarstvu finansija dostavljaju tromjesečne finansijske planove za izvršenje proračuna 15 dana prije početka tog tromjesečja, a do 25. u tekućem mjesecu dostave prijedlog plana za sljedeći mjesec. Ukoliko to ne urade, njihov plan će utvrditi Ministarstvo finansija", navedeno je u saopštenju.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu bili dostupni detalji o raspodjeli novca jer je sjednica još trajala, ali nezvanično saznajemo da je za plate predviđeno 260 miliona KM, za boračku populaciju 360 miliona KM, za socijalne kategorije oko 280 miliona KM, ali niti jedna KM za nezaposlene demobilisane borce.

"Najteže će biti definisati davanja za plate i socijalne naknade, ali i definisati razvojnu komponentu proračuna", rekao je Bevanda.

Prema dostupnim informacijama, zahtjevi ministarstava su daleko iznad okvirnog iznosa. Tako Ministarstvo za pitanja boraca traži 380 miliona KM, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku oko 530 miliona.

Davanja za prijevremeno umirovljene su oko 200 miliona KM, plate budžetskih korisnika na sadašnjem nivou su oko 200 miliona KM, a za poljoprivredu bi prema aktuelnim zakonima trebalo izdvojiti tri odsto budžeta (oko 50 miliona KM). Najavljeno je i oko 10 miliona KM poticaja za mala i srednja preduzeća, a manjak iz ove godine bi mogao biti veći od 400 miliona KM.