Независне новине: Влада ФБиХ је на јучерашњем наставку сједнице утврдила Нацрт буџета ФБиХ за наредну годину у износу 1,56 милијарди КМ, што је за 270 милиона КМ мање него у овој години, саопштено је из Владе ФБиХ.

"Нацртом закона о извршењу прорачуна ФБиХ за 2009. годину прописана је обавеза прорачунским корисницима да Министарству финансија достављају тромјесечне финансијске планове за извршење прорачуна 15 дана прије почетка тог тромјесечја, а до 25. у текућем мјесецу доставе приједлог плана за сљедећи мјесец. Уколико то не ураде, њихов план ће утврдити Министарство финансија", наведено је у саопштењу.

До закључења овог броја "Независних" нису били доступни детаљи о расподјели новца јер је сједница још трајала, али незванично сазнајемо да је за плате предвиђено 260 милиона КМ, за борачку популацију 360 милиона КМ, за социјалне категорије око 280 милиона КМ, али нити једна КМ за незапослене демобилисане борце.

"Најтеже ће бити дефинисати давања за плате и социјалне накнаде, али и дефинисати развојну компоненту прорачуна", рекао је Беванда.

Према доступним информацијама, захтјеви министарстава су далеко изнад оквирног износа. Тако Министарство за питања бораца тражи 380 милиона КМ, а Министарство за рад и социјалну политику око 530 милиона. Давања за пријевремено умировљене су око 200 милиона КМ, плате буџетских корисника на садашњем нивоу су око 200 милиона КМ, а за пољопривреду би према актуелним законима требало издвојити три одсто буџета (око 50 милиона КМ). Најављено је и око 10 милиона КМ потицаја за мала и средња предузећа, а мањак из ове године би могао бити већи од 400 милиона КМ.