Dnevni avaz: Bosanskohercegovačke 142 općine od ključnog su značaja za uspjeh napora koje BiH ulaže u procesu evropskih integracija, rekao je jučer visoki predstavnik Miroslav Lajčak otvarajući u sarajevskom hotelu „Radon Plaža“ konferenciju „Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast“.

Parlament od planova jedino podigao plate

Lajčak se osvrnuo i na politička dešavanja u BiH. Izrazio je nadu da će čelnici SDA, HDZBiH i SNSD-a ovih dana dogovoriti sastanak na kojem će ubrzati provedbu sporazuma iz Pruda.

– Nedavni izvještaji CCI-ja pokazao je da od radnog plana Parlamenta BiH ispunjeno samo 7,9 posto. Jedini indikator gdje je ispunjen plan 100 posto jeste podizanje plaća – kazao je Lajčak.

Na skupu koji je upriličila holandska organizacija za razvoj SNV okupili su se načelnici općina i predstavnici lokalnih zajednica iz regije, a uz Lajčaka uvodničari su bili Ferhat Mustafić, predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, Radomir Kezunović, predsjednik Saveza opština i gradova RS, i Kurtni Bikert (Courtney Bickert), direktorica SNV-a za Balkan.

Lajčak je kazao da su se do sada pitanjem evropskih integracija skoro u potpunosti bavili viši nivoi vlast i administracije.

– Trebalo bi imati obrnut pristup, i ne samo zato što se mnogo više od polovine direktiva EU provodi na općinskom nivou. Općine su akteri čija je uloga vrlo značajna u procesu integracija u EU. Može se reći da one imaju centralnu ulogu. Ipak, nisu u dovoljnoj mjeri učestvovale u pripremanju BiH za pristup EU – istakao je visoki predstavnik.

Pojasnio je da eurointegracije pružaju ogromne šanse općinama, jer se 50 posto novca evropskih fondova realizira na općinskom nivou, a u nekim oblastima i više od 80 posto.