Dnevni avaz/ONASA: Slovenski parlament ratifikovao je večeras na vanrednoj sjednici Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije (EU) sa BiH.

Ovaj dokument je BiH sa EU potpisala 16.juna u vrijeme slovenskog predsjedavanja, a u oktobru ga je ratificirao i Evropski parlament.

Slovenija je među prvim članicama EU, nakon Mađarske i Litvanije, koja je ratifikovala Sporazum.

U raspravi u parlamentu predsjednik Odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl  i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar naglasili važnost Sporazuma za stabilizaciju i razvoj regiona i njegovo približavanje u EU, kao i za nastojanja koja je Slovenija u vrijeme predsjedavanja EU uložila u približavanje zapadnog Balkana Uniji.

Žbogar je posebno istakao zadovoljstvo, jer je Slovenija među prvim članicama EU koja je ratifikovala Sporazum.

Poslanička grupa vladajuće stranke Socijalnih demokrata, kao i opozicionih stranaka Slovenskih demokrata, Slovenske nacionalne stranke i Slovenske narodne stranke, naglasile su dana istorijsku povezanost između Slovenije i BiH, kao i napore koje je za potpisivanje u vrijeme svog predsjedavanja EU uložila Slovenija.

Oni su spomenuli i teškoće u procesu izgradnje države BiH i naglasili pozitivan podsticaj koji u tome nudi Sporazum, te naglasili i da će on pozitivno uticati na trgovinsku razmjenu  Slovenije i BiH.

Večeras je jedino šef Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič podsjetio na neriješena pitanja u odnosima Slovenije i BiH i još jednom ustvrdio da bi sve države zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, ući u EU u paketu, jer će samo na takav način biti moguće riješiti neriješena pitanja u regionu.

Evropski parlament je Sporazum potvrdio još u oktobru i istovremeno u rezoluciji opomenuo vlasti u Sarajevu da imaju još mogo posla u oblastima kao što su reforma javne uprave, povratak izbjeglica, obrazovanje i buduća ustavna struktura države.

Parlament je tada istakao da u EU očekuje BiH kao jedinstvenu državu, a ne kao pojedine entitete i založio se za jačanje uloge specijalnog predstavnika EU u BiH.

Večeras se u slovenskom parlamentu i ministar vanjskih poslova Žbogar založio za dalje prisustvo međunarodne zajednice u u BiH, naglasivši da za razvoj države sve više odgovornost mora preuzeti bh. vlasti.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je za države zapadnog Balkana ključni korak na putu u punopravno članstvo u EU. Cilj Sporazuma, kao što mu samo ime govori, obezbijediti stabilnost i blagostanje u regionu, koji je stradao u krvavom ratu nakon raspada Jugoslavije.

U procesu stabilizacije i pridruživanja se države u "čekaonici" za ulazak u EU prilagođavaju evropskim standardima.

Zemlja potpisnica mora izvesti brojne političke, privredne i pravosudne reforme, a EU im u zamjenu nudi niz konkretnih koristi, uključujući i finansijsku pomoć, trgovinske olakšice i olakšanja viznih postupaka.

Napredak svake države pažljivo prati i redovno ocjenjuje Evropska komisija, koja svake jeseni objavljuje izvještaj o njihovom napretku.