Дневни аваз/ОНАСА: Словенски парламент ратификовао је вечерас на ванредној сједници Споразум о стабилизацији и придруживању Европске уније (ЕУ) са БиХ.

Овај документ је БиХ са ЕУ потписала 16.јуна у вријеме словенског предсједавања, а у октобру га је ратифицирао и Европски парламент. Словенија је међу првим чланицама ЕУ, након Мађарске и Литваније, која је ратификовала Споразум. У расправи у парламенту предсједник Одбора за вањску политику Иво Вајгл  и министар вањских послова Самуел Жбогар нагласили важност Споразума за стабилизацију и развој региона и његово приближавање у ЕУ, као и за настојања која је Словенија у вријеме предсједавања ЕУ уложила у приближавање западног Балкана Унији.

Жбогар је посебно истакао задовољство, јер је Словенија међу првим чланицама ЕУ која је ратификовала Споразум.

Посланичка група владајуће странке Социјалних демократа, као и опозиционих странака Словенских демократа, Словенске националне странке и Словенске народне странке, нагласиле су дана историјску повезаност између Словеније и БиХ, као и напоре које је за потписивање у вријеме свог предсједавања ЕУ уложила Словенија. Они су споменули и тешкоће у процесу изградње државе БиХ и нагласили позитиван подстицај који у томе нуди Споразум, те нагласили и да ће он позитивно утицати на трговинску размјену Словеније и БиХ.

Вечерас је једино шеф Словенске националне странке Змаго Јелинчич подсјетио на неријешена питања у односима Словеније и БиХ и још једном устврдио да би све државе западног Балкана, укључујући и Хрватску, ући у ЕУ у пакету, јер ће само на такав начин бити могуће ријешити неријешена питања у региону.

Европски парламент је Споразум потврдио још у октобру и истовремено у резолуцији опоменуо власти у Сарајеву да имају још мого посла у областима као што су реформа јавне управе, повратак избјеглица, образовање и будућа уставна структура државе. Парламент је тада истакао да у ЕУ очекује БиХ као јединствену државу, а не као поједине ентитете и заложио се за јачање улоге специјалног представника ЕУ у БиХ. Вечерас се у словенском парламенту и министар вањских послова Жбогар заложио за даље присуство међународне заједнице у у БиХ, нагласивши да за развој државе све више одговорност мора преузети бх. власти.

Споразум о стабилизацији и придруживању је за државе западног Балкана кључни корак на путу у пуноправно чланство у ЕУ. Циљ Споразума, као што му само име говори, обезбиједити стабилност и благостање у региону, који је страдао у крвавом рату након распада Југославије. У процесу стабилизације и придруживања се државе у "чекаоници" за улазак у ЕУ прилагођавају европским стандардима. Земља потписница мора извести бројне политичке, привредне и правосудне реформе, а ЕУ им у замјену нуди низ конкретних користи, укључујући и финансијску помоћ, трговинске олакшице и олакшања визних поступака. Напредак сваке државе пажљиво прати и редовно оцјењује Европска комисија, која сваке јесени објављује извјештај о њиховом напретку.