Nezavisne novine:  Projekat informatizacije svih javnih institucija i ustanova u FBiH, nazvan "federacija.ba", koji podrazumijeva njihovo povezivanje putem Interneta, koštaće više od 150 miliona KM, saznaju "Nezavisne" iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Prema informaciji koju je Vlada FBiH usvojila na sjednici prošle sedmice, novac će biti obezbijeđen iz budžeta i privrede, te od telekoma u FBiH i fondova EU.

Povlastice za firme koje se uključe u projekat

Sve kompanije koje se uključe u projekat informatizacije FBiH mogle bi na deset godina biti oslobođene plaćanja poreza na dobit i nameta na plate za uposlenike koji su legalno uposleni i rade na poslovima od interesa za provođenje ovog projekta. Istovremeno bi banke mogle dobiti subvencije za smanjenje kamata na kredite koji bi bili uloženi u poslove informatizacije, piše u informaciji Vlade FBiH. Navedeno je i da bi bili oslobođeni poreza svi oblici školovanja za sticanje informacijskih znanja i vještina, a Vlada bi uspostavila finansijske poticaje za mala i srednja preduzeća, čiji se rad temelji na elektronskom poslovanju.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović, koji je kreator usvojene informacije, tvrdi da mu je teško procijeniti koliko je novca potrebno, ali da bi za početak bilo dovoljno "nekoliko stotina hiljada KM iz budžeta".

"Na kraju projekta bi sve škole, ustanove i institucije dobile Internet i veći broj računara nego što sada imaju, prvenstveno u ruralnim područjima koje treba informatički opismeniti. Finansijski ćemo se osloniti na telekom sektor jer oni, radeći na ovom programu, prave marketinški potez i stvaraju prostor za nove pretplatnike i novu vrijednost i sve to će im se višestruko vratiti", ističe Šećkanović.

Ovim projektom bi broj priključaka na Internet u FBiH bio povećan sa 272.000 na oko dva miliona i sve škole bi dobile više računara nego što ih sada imaju.

U informaciji piše i da Ministarstvo predlaže da Vlada FBiH podrži kampanju "Konektuj se", koju provodi agencija "Via Media", "uz jasno definisana prava i obaveze ove marketinške kuće". No, ministar tvrdi da je "Via Media" Vladi bila samo servis pri izradi ove informacije, a da će za sve dalje angažmane "biti ispoštovan Zakon o javnim nabavkama".

Iako je informacija usvojena na sjednici Vlade FBiH, niko od ministara nije znao koliko će projekat koštati jer taj podatak nije naveden.

"S obzirom na to da se radi o informaciji nisam je baš pažljivo pročitao", otprilike su odgovorili svi ministri koje smo pitali o ovom dokumentu. Nezvanično smo saznali da je Ministarstvo finansija dalo negativan stav o ovoj informaciji upravo zbog nedostatka podataka o cijeni projekta.