Dnevni avaz: Zbog kratkoće vremena za vađenje dokumentacije neophodne za porezne prijave, kao i različitih aršina kod poslodavaca i poreznih uprava, mnogi građani FBiH zatečeni su i još ne znaju šta im je sve potrebno da bi od 1. januara dobili svoje porezne kartice neophodne za ostvarivanje olakšica pri budućem oporezivanju plaća.

Kontradiktorne informacije koje su im na raspolaganju slobodno bi mogle naći svoje mjesto u po poznatoj humorističkoj seriji "Lud, zbunjen, normalan".

Mnoga pitanja

Našoj redakciji obratili su se mnogi čitaoci s raznim nedoumicama, poput pitanja kako do olakšica za izdržavanog brata ili sestru, vanbračnog djeteta, za šta je potrebna potvrda o školovanju za djecu osnovne škole kada se zna da je zakonska obaveza da svako dijete ide u školu, koji roditelj će imati olakšicu u razvedenim brakovima…   

Posebno nezadovoljstvo izaziva to što je u mnogim firmama određeno da dokumenti ne smiju biti stariji od šest mjeseci. Međutim, Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za fiskalnu i poreznu politiku, za "Dnevni avaz" tvrdi da to apsolutno nije potrebno, jer je odgovarajućim pravilnikom određeno da dokumenti mogu biti stariji od šest mjeseci.

– To je zvanična informacija. Za djecu mlađu od 15 godina koja pohađaju osnovnu školu nije potrebna potvrda iz škole, samo rodni list koji može biti iz 2000., 2001. godine, ne mora biti novi. Onome ko izdržava brata ili sestru ne priznaje se lični odbitak. Kada su u pitanju razvedeni brakovi, roditelj koji plaća alimentaciju ima pravo na odbitak, a i drugi bračni drug ako alimentacija nije veća od 300 KM. Međutim, odbitak se ne može koristiti dvostruko – objašnjava Hadžimehanović.     

Različite informacije

S problematikom u vezi s dokumentacijom za porezne kartice upoznati su i u Centrima civilnih inicijativa (CCI). Pretpostavljaju da poslodavci koji traže noviju dokumentaciju vjerovatno nisu vidjeli preporuku Ministarstva finansija FBiH da primaju i dokumente starije od šest mjeseci. Također, u CCI-ju kažu da zabunu unose i lokalne porezne uprave.

– Najveći propust je nedostatak komunikacije između Ministarstva i poreznih uprava, kao i poslodavaca, jer Ministarstvo nije adekvatno i na vrijeme informiralo poslodavce o kompletnom procesu podnošenja zahtjeva za izdavanje porezne kartice – navodi za naš list Dalida Muhović, finansijski direktor CCI-ja.

Odbitak za vanbračnu djecu

– Naš zakon priznaje vanbračnu zajednicu muškarca i žene. Može se desiti da partner ne izdržava drugog partnera, a da bi se ostvario odbitak, partneri zajedno moraju biti najmanje tri godine. Što se tiče odbitka za dijete, on se može ostvariti ako dijete najmanje godinu živi u takvoj zajednici – pojašnjava Hadžimehanović.