Дневни аваз: Због краткоће времена за вађење документације неопходне за порезне пријаве, као и различитих аршина код послодаваца и порезних управа, многи грађани ФБиХ затечени су и још не знају шта им је све потребно да би од 1. јануара добили своје порезне картице неопходне за остваривање олакшица при будућем опорезивању плаћа. Контрадикторне информације које су им на располагању слободно би могле наћи своје мјесто у по познатој хумористичкој серији "Луд, збуњен, нормалан".

Многа питања

Нашој редакцији обратили су се многи читаоци с разним недоумицама, попут питања како до олакшица за издржаваног брата или сестру, ванбрачног дјетета, за шта је потребна потврда о школовању за дјецу основне школе када се зна да је законска обавеза да свако дијете иде у школу, који родитељ ће имати олакшицу у разведеним браковима…

Посебно незадовољство изазива то што је у многим фирмама одређено да документи не смију бити старији од шест мјесеци. Међутим, Хајрудин Хаџимехановић, помоћник федералног министра финансија у Сектору за фискалну и порезну политику, за "Дневни аваз" тврди да то апсолутно није потребно, јер је одговарајућим правилником одређено да документи могу бити старији од шест мјесеци.

– То је званична информација. За дјецу млађу од 15 година која похађају основну школу није потребна потврда из школе, само родни лист који може бити из 2000., 2001. године, не мора бити нови. Ономе ко издржава брата или сестру не признаје се лични одбитак. Када су у питању разведени бракови, родитељ који плаћа алиментацију има право на одбитак, а и други брачни друг ако алиментација није већа од 300 КМ. Међутим, одбитак се не може користити двоструко – објашњава Хаџимехановић.

Различите информације

С проблематиком у вези с документацијом за порезне картице упознати су и у Центрима цивилних иницијатива (ЦЦИ). Претпостављају да послодавци који траже новију документацију вјероватно нису видјели препоруку Министарства финансија ФБиХ да примају и документе старије од шест мјесеци. Такођер, у ЦЦИ-ју кажу да забуну уносе и локалне порезне управе.

– Највећи пропуст је недостатак комуникације између Министарства и порезних управа, као и послодаваца, јер Министарство није адекватно и на вријеме информирало послодавце о комплетном процесу подношења захтјева за издавање порезне картице – наводи за наш лист Далида Муховић, финансијски директор ЦЦИ-ја.

Одбитак за ванбрачну дјецу

– Наш закон признаје ванбрачну заједницу мушкарца и жене. Може се десити да партнер не издржава другог партнера, а да би се остварио одбитак, партнери заједно морају бити најмање три године. Што се тиче одбитка за дијете, он се може остварити ако дијете најмање годину живи у таквој заједници – појашњава Хаџимехановић.