Nezavisne novine:  Predsjedništvo BiH juče je preglasavanjem usvojilo Prijedlog budžeta bh. institucija za 2009. godinu, koji je uvećan za 200 miliona KM u odnosu na nacrt koji je ponudio Savjet ministara od 1,43 milijarde KM.

Poslanici podijeljeni

Dušanka Majkić, delagat u Domu naroda i član Komisije za budžet i finansije, kaže da je Silajdžić obesmislio rad Fiskalnog savjeta i ugrozio funkcionisanje države paušalnim povećavanjem budžeta.

"Ne čudi što to radi Željko Komšić iz opozicije, ali Silajdžić se trudi da pokvari sve o čemu se postigne dogovor. Srpski poslanici neće podržati ovakav paušalan budžet koji ugrožava makroekonomsku stabilnost zemlje", kazala je Majkićeva. Velimir Jukić, poslanik u Predstavničkom domu i dopredsjedavajući Komisije za budžet i finansije, smatra da nije dobro što je budžet usvojen preglasavanjem.

"Nisam siguran koliko je ovo povećanje realno, s obzirom na procjene Fiskalnog vijeća. U parlamentu možemo amandmanski djelovati i razmotriti pojedine stavke, njihovu opravdanost i realne potrebe", kazao je Jukić.

Sadik Bahtić, predsjedavajući Komisije za budžet i finansije, očekuje da će Srbi zaustaviti ovakav budžet na entitetskom glasanju.

"Dobro je uvećanje za povratak, jer je 300.000 KM bilo ispod svake mjere. Sličnu situaciju imali smo i prošle godine, pa smo amandmanima postigli kompromis", rekao je Bahtić i dodao da ne treba zanemariti ni finansijsku krizu u svijetu i smanjenje troškova.

Saopšteno je ovo nakon hitne sjednice Predsjedništva BiH, gdje je jedina tačka dnevnog reda bila usvajanje prijedloga budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu. Prijedlog budžeta od 1,63 milijarde KM Predsjedništvo će na usvajanje uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Uvećani prijedlog budžeta juče nije podržao Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, dok su Željko Komšić i Haris Silajdžić, članovi Predsjedništva, predložili i glasali za ovaj budžet.

Prema ranijem tumačenju iz OHR-a, Ustavom nije omogućeno potezanje vitalnog nacionalnog interesa kod finansijskih odluka.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva, dodatnih 200 miliona KM treba obezbijediti s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH povećanim prihodom od 185 miliona KM, te 15 miliona KM od dobiti Centralne banke BiH.

Dodatnih 200 miliona KM se raspoređuje tako što će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dobiti još oko 97,2 miliona KM za program povratka, dva miliona KM dodjeljuje se Parlamentarnoj skupštini BiH za rekonstrukciju zgrade, a UIO BiH četiri miliona KM za regionalne centre.

Planirano je da se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dodijeli dodatnih 12,2 miliona KM za izgradnju objekata i nabavku opreme, te Graničnoj policiji 2,6 miliona KM za nabavku opreme.

Prijedlogom budžeta za Ministarstvo inostranih poslova BiH predviđeno je dodatnih 12,6 miliona KM za kupovinu objekata diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a Sudu BiH dodatnih 1,8 miliona KM za normalno funkcionisanje.

Ministarstvu odbrane BiH prijedlogom budžeta planirano je dodatnih 58,2 miliona KM za približno ispunjavanje NATO standarda, dok je za kapitalne rezerve za smještaj institucija BiH predviđeno dodatnih 6.366.700 KM. Dodatna sredstva od dva miliona KM predviđena su za projekat registracije vozila u okviru CIPS-a, te dodatnih milion KM za Obavještajno-bezbjednosu agenciju (OBA) BiH, za nabavku opreme.

Fiskalni savjet BiH usaglasio je entitetske i budžet institucija BiH na osnovu čega je Savjet ministara utvrdio nacrt, ali nije podržan u Predsjedništvu BiH, što je rezultovalo novim prijedlogom.