Nezavisne novine: Šefovi diplomatija Evropske unije izrazili su juče na sastanku u Briselu zabrinutost zbog razvoja političkih prilika i usporavanja reformi u BiH.

Ministri inostranih poslova dali su punu podršku izvještajima Evropske komisije o rezultatima zapadnobalkanskih zemalja u procesu stabilizacije i pridruživanja. Navode da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavljalo važnu etapu u odnosima EU sa BiH, ali izražavaju zabrinutost zbog razvoja političke situacije i usporavanja reformi.

„Nužnost zajedničke vizije budućnosti zemlje, poštovanje pravne države, jačanje ustanova i državne uprave, bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje predstavljaju ključne zaloge u razvoju BiH“, navode ministri.

Oni su potvrdili evropsku perspektivu BiH, uz poziv političkim liderima da preuzmu odgovornost za sprovođenje reformi, te pružili podršku visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku. Takođe su ponovo podvukli opredijeljenost da ojačaju angažman EU u BiH i preuzmu odgovornost koristeći sve raspoložive instrumente.