Oslobođenje: Federalna Vlada je jučer utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila prijedlog izmjena i dopuna zakona o penzijskom/mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Utvrđenim izmjenama reguliše se da prava iz PIO/MIO ostvaruju i zaposlenici osigurani po posebnim propisima u Federaciji BiH, zaposlenici u državnim institucijama s prebivalištem u Federaciji BiH, kao i profesionalna vojna lica u Oružanim snagama BiH.

Predviđeno je da starosna penzija ne može biti veća od četiri prosječne penzije isplaćene u decembru 2007. godine i usklađene s isplatnim koeficijentom za taj mjesec. Maksimalna penzija iznosi 1.390 KM.

Nadležni ministar Perica Jelečević rekao je novinarima nakon sjednice u Sarajevu kako su izmjene postojećeg Zakona bile neophodne radi otklanjanja nelogičnosti proizašlih  iz odredbi o načinu usklađivanja najnižih i najviših penzija, te usaglašavanje sa Zakonom o doprinosima, čija će primjena početi početkom sljedeće godine.

“Kada zakon o tom pitanju ne bi bio promijenjen, iznosi minimalne i prosječene mirovine bili bi blizu“, rekao je Jelečević.

Jelečević je najavio da će krajem 2009. godine biti razmatrano smanjenje doprinosa, i to za zdravstveno osiguranje za tri do četiri posto, a za zapošljavanje više.

Ministar financija  Vjekoslav Bevanda podsjetio je jučer na konferenciji za novinare da je, zbog nerealnog planiranja budžeta (za oko 400 miliona KM), u deset mjeseci ove godine došlo do manjka prihoda nad rashodima od 73 miliona KM. Trenutno se, rekao je on, radi na kontroli budžetskih korisnika koji su se oglušili o zahtjev da umanje troškove u ovoj godini. Njima će i u narednoj godini biti suspendirani troškovi.

Na pitanje kako Vlada misi prebroditi iskazani manjak, Bevanda je kazao da se „upravo prebrođava“. Zbog ovogodišnjeg lošeg iskustva s budžetom, u narednoj godini na istom nivou će biti zadržana socijalna davanja, te plate, kao i obaveze za unutrašnji i vanjski dug, dok će se ostalo biti selektirano, rekao je Bevanda.

Ministar financija nije mogao odgovoriti kako će se u tu računicu uklopiti najavljeno povećanje dužnosnicima Federacije BiH.

Vlada jučer nije razmatrala prijedlog aneksa ugovora o učešću u zeničkoj željezari povećanjem kapitala. Kako je pojašnjeno, Federacija BiH nije ispunila obaveze i stvorila uslove za poštivanje osnovnog ugovora.