Dnevni avaz: Iako je planirano da zamjena registarskih tablica u BiH počne krajem ove godine, termin je pomjeren te se nove pločice na automobilima neće pojaviti prije marta 2009. Ovo je za “Dnevni avaz“ izjavio Dario Bušić, šef Odsjeka za drumski i željeznički transport pri Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Doživotne oznake

Novim konceptom promijenit će se praksa da vozilo pri svakoj novoj registraciji dobiva nove tablice.

– Nove tablice s plavim poljem na kojem piše BiH, kada jednom budu dodijeljene, pratit će vozilo dok god postoji. Kada dođe do promjene vlasništva, novi vlasnik neće biti izložen troškovima izdavanja novih tablica – kaže Bušić.

– Dio posla završen je kada je u pitanju uspostava sistema za potvrde o vlasništvu i registraciji. Koliko sam upoznat, nešto je zastalo u vezi s tablicama. Iako je informacija još nezvanična, planirano je da se s novim konceptom registracije krene 1. marta – kaže Bušić.

Objašnjava da je novim sistemom predviđeno online povezivanje svih stranica tehničkog pregleda s nadležnim organima za registraciju. Ovaj sistem u Federaciji BiH u probnoj je fazi, dok je pitanje dana kada će profunkcionirati na teritoriji cjele države. To je ujedno jedan od  preduvjeta za početak izdavanja novih tablica.

Iako se ne zna koliko će koštati nove oznake, pretpostavlja se da cijena neće odstupati od sadašnje i u prosjeku će iznositi 55 KM.

– Ministarstvo neće imati utjecaja na cijenu. Pretpostavljam da će odluku o tome donijeti Vijeće ministara. Neće biti masovne podjele novih tablica i maltretiranja građana, nego će se potvrde o vlasništvu, koje će zamijeniti sadašnje saobraćajne dozvole, dobivati kada dođe vrijeme za registraciju vozila. Da bi se izbjegli troškovi, potvrdu neće biti potrebno mijenjati dok se ne dobije svih šest pečata na postojećoj saobraćajnoj dozvoli – potcrtava naš sagovornik.